Dari Zagreb, ibu kota Croatia, bas PUPE bergerak menuju ke Ljubljana, ibu kota Slovenia. Ini adalah second last leg dalam siri road trip di Balkan ini. Jarak perjalanan tak jauh hanyalah 140km, seperti KL ke Temerloh atau Dungun ke Kuantan saja.

Sedikit intro pasal negara ini.

Slovenia ialah sebuah negara kecil di benua Eropah. Jiran utaranya ialah Austria, yang lain ialah Croatia, Hungary dan Italy. Garisan pantainya hanyalah 46 km sahaja, menghadap Lautan Adriatic.

Penduduk Slovenia berjumlah 2 juta lebih sikit. Bandar terbesar dan juga ibu negaranya ialah Ljubljana. Ugama terbesar ialah Kristian sebanyak 70%. Tiada agama 10%. Selebihnya ialah agama-agama lain dan agama yang tidak diketahui. Islam hanya sekadar 2-3%. Sentimen Islamophobia juga agak tinggi di sini. Pandang dari sisi positif. peluang untuk berdakwah di negara ini terbuka luas. 10% dari penduduk Slovenia masih tercari-cari jalan yang lurus.

Sebelum tu, bagaimana sebutan yang betul untuk LJUBLJANA. Ianya disebut LOO-BEE-YANA. Haha boleh buat spelling competition!!

Lebuhraya dari Zagreb menuju Ljubljana, Slovenia.
Memasuki Ljubljana dari Zagreb.
Lebuhraya ke Ljubljana, ibu negara Slovenia.
Sistem pengangkutan awam utama di bandar ini ialah bas.
Banyak kawasan hijau di Ljubljana, Tivoli Park antara yang wajib dilawati jika anda seorang environmrntalist. Bandar ini mendapat anugerah Green Capital of Europe in 2016.
Old Town, Ljubljana, Slovenia.

Sungai Ljubljana membahagi Old Town dan commercial district di LLjubljana. Kafe-kafe di sepanjang sungai di mana penduduk tempatan berkumpul santai-santai minum kopi.
Sungai Ljubljana merentasi tengah-tengah bandar LjubljanaTriple Bridge (Slovenian Tourist Board)

Triple Bridge merentasi Sungai Ljubljana di Ljubljana, Slovenia. (Gambar dari internet). Kelihatan sebuah gereja lama (merah) dan di hadapannya ialah Preseren Square.

Ljubljana Castle dapat dilihat dari pusat bandar Ljubljana. Tak sempat panjat dan study sejarahnya.
Dragon Bridge di Ljubljana. Slovenia.
Remaja-remaja Slovenia.
Field trip umtuk pelajar tadika di Ljubljana, Slovenia.
Central market in Ljubljana, Slovemia.
Central market in Ljubljana, Slovemia.
Bas mini eletrik di Ljubljana, Slovenia. Bandar ini mendapat anugerah Green Capital of Europe in 2016.
Old Town in Ljubljana, Slovenia.
Ljubljana, Slovemia ialah bandar seni halus (fine arts) dalam bentuk ukiran dan arca seperti ini.
Preseren Square di Ljubljana, Slovenia. France Preseren ialah seorang sasterawan tempatan dahulu kala.
Old Town, Ljubljana, Slovenia
Sebuah bangunan lama di Ljubljana, Slovenia.

Kami makan tengahari di sebuah restoran Turki. Kali ini memang best! Makan macam org Turki betul. Grilled BBQ, sosej, pickle, kebab dan roti. Masha Allah. Terima kasih Encik Solehin bawa kami ke sini.

Selesai makan tengahari kami bergerak menuju ke masjid untuk solat. Lebih kurang 15 minit dari pusat bandar lami singgah di masjid sementara di Ljubljana. Kisah pembinaan masjid pertama dalam masa 50 tahun di Slovenia memang mencabar, almaklumlah gara-gara Islamophobia dan Islam di sini kaum minoriti. Saya ada buat satu posting berasingan untuk topik ini. Lihat posting Part 19B.

Alamat masjid sementara di Ljubljana, Slovenia. Sekarang ada masjid baru di Ljubljana yang berjaya dibuka pada tahun 2020.
Masjid di Ljubljana, Slovenia.
Semua rumah di depan masjid sementara di Ljubljana, Slovenia.

Selain Ljubljana, ada satu lagi tarikan pelancong di Slovenia. Jika Croatia ada Taman Negara Platvice (Lihat posting Part 17). Slovenia ada Lake Bled. Tapi kami tidak singgah di Lake Bled. Jadi tiadalah ceritanya.

Jumpa lagi di Part 20 — part terakhir insya Allah, sebelum kita naik pesawat QATAR AIRWAYS balik ke Malaysia.

#staysafe

#happypkp