Projek C: Masjid Thap Sake di Thailand

image

Selepas bergerak keluar dari Chumphon pada pagi hari Isnin 21hb September 2015, konvoi kembara korban Kemboja meneruskan perjalanan ke utara menyusuri lebuhraya 41 ke Kota Bangkok. 

Kami mencari masjid ini selepas dikesan oleh Encik Gamin melalui sistem GPS.

Masjid alAnsar namanya,  mungkin tidak ramai muhajjirin di kawasan ini. Masjid ini terletak di pinggir jalan raya 41 sebelah kiri selepas pekan Thap Sake. 100 meter ke hadapan sebelah kiri,  terdapat sebuah kedai makan halal.  Apalagi,  selepas solat Dhuha dan tahiyyatul masjid dan bergambar,  kami singgah di warung ini untuk sarapan dan lunch sekali.  Brunch kata orang kampung saya. Kerana Hari masih awal dan kena masak nasi goreng, itik salai,  dan daging bakar untuk 23 orang, makcik dan anak perempuannya agak terkejut. Sehinggakan air panas disuruh kami bancuh sendiri.  Rasa itik salai dan daging bakar dan sos pencicah memang out of this world. A separate posting on this later,  Insyaallah. Remind me. Betul memang sedap. Sedap giler kata anak saya Adam.

Projek C: Mencari masjid di Ho Chi Minh city VIETNAM

image

Assalamualaikum semua. 
Jika anda melawat HCMC,  ada beberapa masjid di sini. Yang paling dekat dengan kawasan pelancong di tengah bandaraya ini ialah SAIGON CENTRAL MOSQUE. Terletak di jalan Du Dong.  Pintu masuk masjid berhadapan restoran Saigon Halal. Terdapat bangunan lama kelas fardu ain di sebelah masjid ini.

Masjid in berdekatan dengan landmark seperti Caravelle Hotel, Sheraton hotel,  Opera house, Jalan Le Loi.

Saya sempat singgah dan solat Dhuha di masjid ini pada hari Ahad 27 September 2015.