life is short. do first thing first.

Month: November 2022 Page 1 of 2

Part 7/7: MASJID FAISAL MASJID KE-6 TERBESAR DI DUNIA.

Assalamualaikum.

Islamabad ialah ibu negara Pakistan walaupun ianya bukanlah bandaraya terbesar di Pakistan.

Terdapat sebuah masjid tersohor di sini yang mwnjadi tumpuan pelancong seluruh dunia jika sampai di Islamabad.

Masjid Faisal dibina menggunakan dana Raja Faisal Arab Saudi pada tahun 1976.

Masjid ini boleh menampung seramai 300,000 jemaah. Masjid ini adalah masjid terbesar di Asia Selatan dan ke-6 terbesar di dunia dari segi kapasiti.

Di perkarangan masjid terdapat perkuburan Presiden Pakistan General Muhammad Zia ul Haq, yang terkorban dalam kemalangan helikopter C-130 pada tahun 1988. Banyak teori dan misteri menyelubungi kematiannya sehingga hari ini antaranya ianya dirancang oleh CIA dan juga mungkin disebabkan pandangan kerasnya terhadap golongan Syiah.

Anda boleh google mengenai kemalangan ini dalam internet.

Apa pun, bila sampai di sini kita berdoa semoga Allah merahmatinya.

Allahumaghfirlahu warhamhu.

Cerita lanjut di link ini ==> https://www.facebook.com/bumisepi/posts/pfbid032PecWiAgECMj5NhqZVihhJFWr9pWX5FbSkvooaBUXm86AkPvjPWAvkryoAtX7V7ql

Part 6/7: UBAT-UBAT WAJIB BAWA KE PAKISTAN.

Assalamualaikum.

Kembara ke Pakistan memanglah untuk orang yang sihat dan cergas. Banyak kali anda akan melangkah lebih dari 10000 steps satu hari.

Pilihan bergerak di tangan anda. Bas atau coaster akan berhenti di setiap lokasi tarikan pelancong semasa dalam perjalanan untuk ambil gambar atau toilets break atau untuk makan.

Anda boleh stay dalam bas saja kalau tak sihat. Setengah lokasi memerlukan anda berjalan atau memanjat bukit untuk sampai kepadanya seperti Hussaini Bridge atau Baltit Fort atau Kachura Lake dan lain-lain sepertinya.

Perubahan makanan harian antara sebab perut kita mudah upset semasa kembara di Pakistan. Hampir semua dalam rombongan kami merasai sakit perut sedikit sebanyak — ada yang serius ada yang ringan, ada yang kena dulu atau kena kemudian. Makanan harian di Pakistan ialah nasi biryani, nasi pulao, karahi kambing atau ayam, roti nan. Sarapan ialah roti nan atau prata dan telur dardar. Teh panas default minuman setiap hidangan. Ikan trout perlu di booking lebih awal dan mungkin kena bayar extra.

Antara ubat sakit perut yang kami bawa dari Malaysia. Ubat-ubat in ada dijual di farmasi OTC (over the counter) tanpa perlu preskripsi. JIka tak pasti, tanya ahli farmasi. Jangan tanya cashier.

1. Alucid tablet. Ubat untuk sakit gastrik atau angin dalam perut. Dimakan sebelum makan. 3 kali sehari jika perlu. Dalam gambar di bawah ubatnya yang kuning itu (3 dari atas). Dihisap sampai larut dalam mulut, bukan ditelan sekaligus.

2. Colodium tablet. Ubat ini untuk cirit-birit. 3 kali sehari selepas makan. Jangan terlebih hari takut sembelit pula. Brand lain yang popular ialah Imodium.

Sakit perut adalah common untuk pelancong first timer ke Pakistan.
Saya bawa ubat ini ke Pakistan. Cadangan saja.

3. Buscopan 10 mg. Ubat ini untuk perut memulas atau cramp. 3 kali sehari selepas makan.

4. Charcoal utk neutralize asid berlebihan dalam perut. 3 kali sehari selepas makan.

5. ORS — oral rehydration salt. Air garam untuk rehidrat kandungan air dalam badan selepas cirit-birit. Satu pek dikacau hingga larut dengan satu cawan air suam.

6. Paracetomal 500 mg atau 650 mg. Untuk demam. 2 tablet sekali ambil. Jangan melebihi 8 biji satu hari.

7. Ibuprofen 400 mg. Untuk hilangkan sakit.

Wallahuaklam.

Kita hanya berusaha. Aqidah kita bukan ubat2 ini yang menyembuhkan. Allah Taala yang memberi kesembuhan.

Part 5/7: SKARDU,GILGIT BALTISTAN, PAKISTAN

Sukan lasak 4×4 di Cold Desert, Skardu, Pakistan.

Assalamualaikum.

Dari Khunjerab Pass kami turun semula ke Upper Hunza dan bermalam di Hotel Monarch yang baru dibuka 5-6 bulan yang lepas. View bilik kami menghadap sungai mengalir lesu dan di seberang sungai banjaran Karakoram yang gersang, diselang seli dengan pokok pine dan poplar. Bila tiada awan, puncak Passu Cones yang bersalji dapat dapat dilihat dengan jelas dari balkoni bilik hotel kami.

Keesokan pagi, kami bergerak menuju ke Lower Hunza dan seterusnya ke Skardu melalui jalan raya Gilgit – Skardu yang masih dalam pembinaan. Ada stretch yang dah siap. Jalan sangat sempit – di kiri gunung batu dan di sebelah kanan gaung 500 meter. Hahaha jangan pandang bawah.

Skardu ialah nama sebuah bandar di negeri Gilgit Baltistan di utara Pakistan.

Apa yang menarik di Skardu? Sebenarnya ada beberapa perkara aktiviti outdoor di Skardu yang boleh kita lakukan di sini, selain memanjat Gunung K2.

Kami sempat melawat 3 lokasi berikut sekitar Skardu, lebih kurang satu jam perjalanan dari pusat bandar Skardu.

1. Upper Kachura Lake dan Shangrila (boat riding)

2. Cold Desert (paragliding dan 4×4 adventure)

3. Royal Fort di Shigar Valley.

Gambar-gambar Skardu di link ini ==> https://www.facebook.com/bumisepi/posts/pfbid0w9pwaskj6VFyWPPHZ4itiRQBVcQ8iZXNLuq3vipFKaesdQyM43AZhzjXpx8NmQYGl

Part 4/7: KHUNJERAB PASS (SEMPADAN PAKISTAN-CHINA TERTINGGI DI DUNIA).

Assalamualaikum.

Jumpa lagi di posting ke 4

Ke utara Hunza Valley, Karakoram Highway berbelit-belit melalui pekan dan kampung seperti Passu, Hussaini dan Sost. Selepas 30km melewati pekan Sost kami sampai ke Khunjerab Pass, sempadan antarbangsa Pakistan dan China. Terdapat sebuah pintu gerbang besar mengalu-alukan pengembara memasuki wilayah Xinjiang di China. Bandar terbesar ialah Kashgar dan Urumqi di dalam negeri China. Coaster kami berpusing balik menuju Hunza, memang bukan dalam itinerari kami pun utk memasuki China.

Khunjerab Pass terletak pada ketinggian 5000 meter melebihi ketinggian Gunung Kinabalu (4095 m).

Jarak Khunjerab Pass ke Gulmit (Hunza Valley) sekitar 150 km.

Jarak Khunjerab Pass ke Islamabad sekitar 770km.

Cerita lanjut di link ini ==> https://www.facebook.com/bumisepi/posts/pfbid0FbyibGwZTgKbVBXh853nYMNiJoSkMZyZWifjC5nXbGcAPp7fCgVysGLGbErHqSktl

Part 3/7: KILLER MOUNTAINS DI PAKISTAN. KEMBARA DI PAKISTAN UTARA (HUNZA VALLEY / SKARDU).

Assalamualaikum.

Jumpa lagi di posting ke 3.

Dari Naran. kami bergerak ke Hunza Valley. Digambarkan sebagai “Heaven on Earth” dan “Switzerland of Asia”, Hunza Valley memang menakjubkan.

Ianya adalah lembah yang panjang mengikut aliran sungai di bawah sana, di antara banjaran-banjaran gunung Karakorum dan Hindu Kush dan Himalaya. Gunung-gunung tertinggi di dunia boleh dilihat di sini seperti Nanga Prabat, K2, Rokaposhee. Mereka ini adalah gunung-gunung pembunuh (killer mountains) di Pakistan. Sebab susah nak tawan puncaknya, Ramai yang mati separuh jalan.

Perjalanan melalui Karakoram Highway memang bukan untuk orang biasa-biasa.

Cerita selanjutnya di pautan ini ===> https://www.facebook.com/bumisepi/posts/pfbid02MaB2cWYxxeGxuTA1ZdozKmk5dMTjudrshQr4wkoRHtouDAZiG6oB4eqKa6gNhPvcl

Nanga Prabat adalah antara gunung-gunung pembunuh di Pakistan.

Page 1 of 2

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén