Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Idil Fitri kepada semua.

Hari ini 6 Syawal 1442. PKP seluruh negara. Tak ada benda nak buat. Nak ziarah raya tak boleh. Nak rentas daerah tak dibenarkan. Rentas negeri lagi lah tak boleh. So boleh lah update blog ini.

Kita sambung pengembaraan kita di Bosnia Herzegovina.

NOTA: Ini adalah bahagian ke 13 dalam siri kembara ke negara-negara Balkan. Kali ini kita sampai di Ahmici, sebuah kampung di bahagian tengah Bosnia, sekitar 70 km ke utara Sarajevo.

Musim bunga di kampung Ahmichi, di Bosnia.

Apa yang menarik di kampung ini? Tiada yang menarik sebenarnya. Hanya kisah duka. Kisah manusia gila kuasa. Kisah manusia dirasuk syaitan.

Kita flashback ke tahun 1993.

Sebelum Perang Bosnia dari tahun 1992 sampai 1995 , Ahmichi ialah sebuah kampung yang aman damai. Penduduk kampung berbilang bangsa – Bosnia, Croat dan Serb — hidup dalam rukun dan damai. Jiran-jiran yang baik. Saling hormat menghormati. Anak-anak perempuan Bosnia berkahwin dengan anak-anak lelaki Croatia. Anak-anak perempuan Serb berkahwin dengan anak-anak lelaki Bosnia. Perkahwinan campur melahirkan keluarga yang besar dalam kampung itu.

Itu senario sebelum perang.

Bila Perang meletus, segalanya berubah. Taksub kepada bangsa dan ugama melebihi hubungan jiran dan keluargaan yang baru terbentuk. Dendam kesumat yang sudah lama diikat mati kini terungkai. Diapi-apikan oleh syaitan, Dan syaitan berwajah manusia — nationalist dan militant Croat yang menguasai daerah ini. Akibatnya berlakulah apa yang berlaku. Jiran menembak jiran. Anak menakan menghalau dan membakar rumah bapa menakan. Kawan sepermainan menikam kawannya. Masjid dibakar, Minaret dibom. Dan macam-macam tragedi lagi. Hanya sebab perbezaan bangsa dan agama.

Cerita seorang isteri mangsa pada hari massacre di Ahmichi.
Apa yang berlaku pada hari itu dapat dilihat dalam sebuah muzium di kampung Ahmichi, Bosnia.

Pada bulan April 1993, seramai 116 orang Bosnia telah dibunuh beramai-ramai (massacre) oleh militant Croatia. Mangsa berumur dari bayi berumur 3 bulan sehinggalah orang tua berumur 82 tahun. Dibunuh dengan kejam oleh syaitan-syaitan Croat.

Masjid di bedil dengan mortar.
Minaret masjid dibom.
Manusia dibakar.

Nama-nama mangsa diabadikan di sebuah tugu, di depan masjid yang dibina semula. Sebuah muzium menyimpan kisah sedih ini dibina di sebelah masjid, mudah-mudahan generasi millenials belajar sejarah dan tidak mengulanginya.

Tugu peringatan dengan nama-nama 116 korban di Ahmichi, Bosnia.
Nama-nama 116 korban tertulis di atas tugu termasuk bayi berusia 6 bulan.
Mereka yang masih terselamat.
Tugu peringatan di Almichi, Bosnia.
Masjid hari ini yang dibina semula. Minaretnya tegak semula. Allahuakbar!
Masjid di Ahmichi yang ada pada hari ini.

Jika anda sampai ke Sarajevo, singgahlah di kampung ini. Kampung ini tidak jauh — hanya 70 km dari Sarajevo. Belajarlah sesuatu. Hadiahkan Al Fatihah kepada mereka yang tidak berdosa ini. (Bayi 3 bulan apakah dosanya?)

Kami singgah tidak lama di kampung yang indah ini. Musim bunga baru bermula di sini. Bas PUPE bergerak menuju destinasi seterusnya. Travnik.

Apa yang menarik di Travnik? Tunggulah posting seterusnya.