Cara daftar Pertubuhan / NGO — pengalaman saya.

Salam PKP dan salam Jumaat. Ya .. Hari saya mula tulis posting ini ialah hari Jumaat 29 Januari 2021. Hari publish? Haha ikut saya lah. Insyaallah tak lama lagi kot. Bila siap saya publish lah. Semoga artikel ini berguna untuk semua.

Projek nak daftar NGO ini adalah projek yang sepatutnya sudah lama siap. Ini KPI saya tahun 2019 yang tak tercapai.

Kalau nak daftar syarikat, kita pergi SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia). Kalau kita nak daftar pertubuhan atau kelab, kita pergi JPPM (Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia) atau lebih glamor dengan akronim ROS (Registration of Societies Malaysia).

Disebabkan PKP semua traksaksi dijalankan secara dalam talian (online). Jadi ROS buat sistem e-ROS untuk memudahkan urusan pendaftaran ini. Hanya Setiausaha pertubuhan yang dibenarkan membuat permohonan baru.

Berikut saya nak kongsi pengalaman mendaftar pertubuhan atau persatuan atau kelab di musim PKP baru-baru ini.

Pilih nama NGO dan alamat pejabat

Nama NGO mestilah unik iaitu belum ada yang daftar nama tersebut. S/U boleh periksa dalam sistem e-ROS.

Nama mestilah dalam Bahasa Melayu dan diikuti oleh Bahasa Inggeris dalam kurungan, kalau ada. Ini adalah sebab permohonan kami ditolak kali pertama.

Alamat pejabat persatuan sangat penting kerana ia menentukan ROS negeri manakah yang akan memproses permohonan anda. Jika alamat NGO di Batu Caves, ROS Selangor di Shah Alam yang akan memproses permohonan.

Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian pada peringkat ini.

Negeri pertubuhan. Ia merujuk kepada negeri di mana alamat pejabat atau tempat urusan pertubuhan tersebut.

Taraf pertubuhan. Ini agak mengelirukan kalau S/U tak berhati-hati. Ingat S/U sahaja yang dibenarkan buat permohonan dalam e-ROS. So pastikan S/U anda seorang yang celik IT.

Taraf pertubuhan menentukan komposisi AJK. Maksudnya kalau taraf pertubuhan ialah negeri, maka setiap AJK mesti menetap dari negeri yang sama dengan negeri pertubuhan, Kalau negeri pertubuhan ialah Sarawak, maknanya semua AJK mesti dari negeri Sarawak. Maksudnya alamat dalam K/P AJK mestilah alamat di negeri tersebut.

Kalau taraf pertubuhan ialah kebangsaan, maka setiap AJK mesti datang dari 7 negeri yang berbeza. Jadi, sebelum nak lantik kawan baik anda jadi AJK dalam pertubuhan periksa dulu alamat di KP dia.

Kesimpulannya planning is everything!

Berhati-hati mengenai taraf pertubuhan. Ia menentukan komposisi AJK yang akan dibentuk

Pilih format perlembagaan (dan sudah tentu, deraf isi perlembagaan)

Dalam e-ROS, saya kena pilih format perlembagaan untuk pertubuhan yang saya nak daftar. Perlembagaan ada 2 jenis dalam sistem e-ROS. Perlembagaan format sendiri atau perlembagaan format ROS. Contoh-contoh disediakan oleh ROS dan boleh didownload secara percuma.

Perlembagaan ialah undang-undang pertubuhan. Ia adalah garis panduan bagaimana pertubuhan beroperasi.

Pilih AJK penaja dan lantik Setiausaha dan jawatan2 lain

Bilangan minimum AJK ialah 7 orang. Yang wajib ada ialah Pengerusi, S/U, Bendahari dan AJK. Anda boleh tambah jawatan seperti Timbalan Pengerusi, Penolong S/U, Penolong Bendahari, jika perlu.

Pastikan nama jawatan dan bilangan jawatan sama seperti dalam perlembagaan pertubuhan. Periksa perlembagaan dahulu, sebab perlembagan ada format tertentu berkaitan dengan jawatan2 yang perlu diwujudkan.

Deraf lambang, bendera dan lencana pertubuhan anda.

Lambang menunjukkan identiti kepada pertubuhan. Keep it simple. Setiap warna dan bentuk membawa makna tertentu dan perlu diberi penjelasan. Cuba google dalam internet contoh-contoh lambang NGO.

Lambang, bendera dan lencana mesti diupload ke dalam e-ROS kemudian oleh S/U. Saiz imej perlu cukup besar dengan resolusi yang betul.

Contoh logo atau lambang NGO yang simple

Buat mesyuarat AJK penaja (guna applikasi zoom di musim PKP)

Di musim PKP mesyuarat fizikal tidak dibenarkan kerana melanggar SOP. Kami membuat mesyuarat atas talian menggunakan applikasi ZOOM.

Selepas mesyuarat, S/U tulis minit dan dapatkan kelulusan Pengerusi di atas setiap muka surat. Antara agenda mesyuarat ialah perlantikan AJK pertubuhan, nama dan alamat pertubuhan dan di mana nak buka akaun bank. Seperti minit mesyuarat yang lain, catitkan senarai kehadiran, tarikh, masa dan lokasi mesyuarat.

S/U akan daftar akaun e-ROS untuk akses sistem e-ROS

Jika S/U belum ada akaun e-ROS, dia kena cipta akaun e-ROS. S/U sangat kritikal utk step ini. Ikut arahan atas skrin komputer. Pautan e-ROS di sini https://www.eroses.gov.my/ros.php

S/U isi borang permohonan online sekali dengan dokumen.

Pengalaman saya — langkah ini mengambil masa yang agak lama sebab maklumat pertubuhan seperti butiran AJK mesti di key-in dalam sistem. Perlembagaan yang ada 17 atau 18 fasa kesemuanya perlu dimasukkan dalam sistem.

Lambang, logo, lencana pertubuhan perlu diupload ke dalam sistem.

S/U buat bayaran permohonan

Bayaran proses permohonan ialah RM 30. Jika permohonan ditolak, kena bayar RM 30 lagi untuk permohonan baru. Jika ditolak lagi, kena bayar lagi. Jika Pendaftar Pertubuhan rasa kesilapan sikit sahaja, dia boleh saja minta kita buat pembetulan dalam sistem e-ROS dan hantar semula (tanpa caj).

Simpan resit pembayaran dlm bentuk softcopy pdf fomat.

S/U hantar permohonan online

Semak sekali atau dua kali lagi selepas semua info dimasukkan dalam sistem e-ROS. Selepas yakin tiada lagi kesilapan, tekan butang HANTAR.

Tunggu jawapan dalam email samada lulus, ditolak atau perlu pembetulan.

Jika DITOLAK — Hantar permohonan baru (jika masih berminat)

Jika DILULUS — Alhamdulillah.

Jika perlu pembetulan / penjelasan — buat pembetulan dalam e-ROS dan SIMPAN

Jawapan akan dimaklumkan melalui e-mail dalam masa satu minggu selepas hantar. (pengalaman saya dengan ROS Selangor).

Walaupun semua urusan berlaku secara dalam talian, anda kena juga pergi ke pejabat ROS in person sekurang-kurangnya sekali untuk dapat pengesahan sijil pendaftaran, perlembagaan pertubuhan dan senarai AJK. Untuk buka akaun bank pertubuhan (selepas diluluskan), bank perlukan salinan dokumen2 tersebut disahkan dan dicop oleh Pendaftar Pertubuhan.

Buka akaun bank

Membuka akaun bank untuk pertubuhan memang mencabar. Terutamanya di musim PKP di mana waktu perbankan dipendekkan dan ramai staf bekerja dari rumah.

Hubungan baik dengan banker adalah kunci untuk mana-mana bisnes. Terima kasih kepada pegawai bank Bank Islam yang banyak membantu.

Lawatan ke bank tak cukup sekali. Kena pi banyak kali.. hehehe. Tapi tak jadi masalah utk saya. Saya memang suka pi bank. Selain masjid, bank membawa ketenangan kpd saya. Satu kali tu, kena saman dengan MPAJ sebab parking bukan ditempat parking. Padan muka saya. Dikompaun RM20 selepas bayar pakai app Flexi Parking.

Pertama nak dapatkan info dan ambik borang.

Kedua nak serahkan borang dan dokumen yang diperlukan, termasuklah sijil pendaftaran pertubuhan, perlembagaan dan senarai AJK (kesemua dokumen ini mestilah disahkan oleh Pendaftar Pertubuhan). Satu lagi dokumen yang diperlukan oleh bank ialah minit mesyuarat AJK Penaja yang bersetuju untuk AJK membuka akaun bank, siapa penandatangan cek, bank apa, dan cawangan mana. Maklumat dalam minit mesti sama dengan. Jangan pulak mesyurat setuju nak buka akaun di Bank Islam tetapi isi borang permohonan di bank Hong Leong. Atau mesyurat setuju nak buka akaun di Bank Islam cawangan Taman Melawati tetapi isi borang permohonan di Bank Islam cawangan Sri Gombak. Contoh saja…

Satu lagi yang penting — bank memerlukan chop bulat pertubuhan untuk tujuan stamping di atas borang permohonan buka akaun bank. Chop bulat ini perlu ada info nama pertubuhan dan nombor pendaftaran pertubuhan. Chop bulat ini boleh ditempah di mana-mana kedai stationery atau kedai printing kad, banner, dll. Selalunya siap dalam masa satu atau 2 hari (kalau area KL lah). Beli sekali stamp pad berwarna hitam.

Ketiga nak serahkan borang dan dokumen yang tertinggal. Step ini optional.

Keempat serahan terakhir borang dan dokumen.

Kelima nak dapatkan spesimen tandatangan dan thumbprint penandatangan cek (selalunya Pengerusi, S/U, Bendahari) diperlukan. Mereka tak perlu datang serentak. Untuk Bank Islam, mereka kena bawa K/P dan lesen memandu. Bank lain pun sama kot.

Bank sangat berhati-hati bila ada orang nak buka akaun pertubuhan atau kelab, disebabkan pertubuhan boleh mengutip dana dari orang awam untuk menjalankan aktivitinya. Bank Islam, dalam kes kami ini, akan bertanya beberapa soalan seperti sumber kewangan pertubuhan, harta alih dan tak alih pertubuhan, anggaran wang masuk dan wang keluar. Ini adalah sebahagian dari prosedur enhanced due diligence mereka. Dalam keadaan ekonomi sekarang, banyak scammers dan risiko money laundering meningkat, prosedur buka akaun bank sangat ketat.

Sehingga posting ini di buat, kami masih menunggu kelulusan dari bank. Sudah 2 kali saya dihubungi pegawai bank bertanya maklumat tambahan, itu dan ini. Semoga Allah permudahkan urusan kami..

Saya rasa setakat ini dulu untuk posting kali ini. Semoga perkongsian ini bermanafaat utk semua. Kalau ada apa-apa yang boleh saya bantu email abuadam2006@gmail.com.

Jumpa lagi kalau umur panjang.

END

Cara pasang water heater sendiri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  Sebelum nak mula projek, kenalah ada peralatan yg sesuai. Ex-boss saya pernah kata – kalau nak main tennis kenalah guna reket tennis, jangan pakai kayu golf. Betul jugak katanya. Yeah U need right tool to get result. Peralatan yg diperlukan termasuklah test pen (dalam gambar tu hujung sekali). Nak test wayar mana ada arus eletrik. Cara nak guna test pen mudah saja. Sentuh hujung test pen ke bahagian tembaga (copper ) di hujung wayar yang nak diuji. Sentuh hujung test pen yg satu lagi dengan jari. Kalau lampu test pen menyala, maksudnya ada arus eletrik dlm wayar tersebut. Mudah kan? Tapi pastikan suis ke wayar itu ON terlebih dahulu. Kalau OFF memang confirm tak ada arus yg lalu.

2. Hangpa perlu satu lagi tool, namanya drill seperti dalam gambar. Gunanya utk tebuk lubang di dinding konkrit, untuk sangkut water heater, Kalau tak ada pinjam dg member sat, Tapi kenalah pulang balik selepas guna. Say thank you daun keladi, nanti aku nak pinjam lagi.  Selalunya mata drill bersaiz 6 mm digunakan utk tebuk lubang dan pasang wallplugs. Apa itu wall plugs? Amboi wall plug pon tak tau! Wall plug ialah sebatang plastik atau kayu sama saiz dg paku yang disumbat masuk ke dalam lubang yang ditebuk tadi. supaya badan water heater boleh diskru dan melekat gagah ke dinding konkrit. Wow what a definition! Macam wikipedia pulak. Wall plugs selalunya diberi sekali, ada dalam kotak water heater yg baru dibeli tu. Kalau tak ada juga, gi beli kat Mr DIY di M3 Mall Taman Melati.

 3. STEP INI SANGAT PENTING !!!!

DEMI KESELAMATANG turn OFF suis di main switch board (MCB) sebelum hangpa mula sentuh sebarang wayar. Setiap rumah ada kotak MCB ini. Selalunya dekat pintu utama rumah. Bekalan eletrik dari TNB akan masuk ke mana mana rumah melalui MCB. Kalau tak tahu suis mana yang kawal point water heater, tutup suis utama di MCB. Ini lebih selamat, tetapi semua peralatan eletrik di rumah akan ditutup termasuk peti sejuk, TV, kipas dll yang tak ada kena mengena dg water heater yg kita nak pasang tu. Satu cara nak kenal suis mana di MCB yg kena tutup ialah tengok suis yg bertanda 20A sebab water heater, microwave dan yg seumpama dengannya menggunakan arus yg lebih tinggi berbanding lampu, kipas yg hanya guna 13A.

Cara nak OFF senang je, tolak suis ke bawah. Nak ON, tolak ke atas.

4. Dg menggunakan drill, tebuk 4 lubang skru di dinding konkrit dalam bilik air. Lokasi empat lubang skru ini mesti matching dg lubang skru pada back cover water heater.  Lihat imej di atas. 4 point lubang tu spt yg ditanda dalam bulatan. Ignore lubang-lubang  yg lain dan hos getah dan kepala penyambung dalam imej itu sebab sebelum ini saya guna water heater  brand lain. Saya guna mata drill 6 mm untuk tujuan ini.

Satu lagi point penting sebelum saya terlupa. Lokasi lubang utk wall plugs mesti mengambil kira kedudukan 3-wayar waterheater yg sedia ada pada dinding bilik air di rumah kita. 3-wayar ini akan masuk ikut back cover water heater, so pastikan laluan masuk itu berdekatan dengan wayar-wayar tersebut.

5. Jom tengok apa itu 3 wayar water heater itu. Kalau kita baca manual yg diberi oleh Encik Panasonic dalam kotak, 3 wayar tersebut ialah LIVE, NEUTRAL dan EARTH. Walaupun kod warna wayar ada disebut dalm manual, lebih baik kita check yang mana satu wayar LIVE dengan menggunakan test pen. Caranya mudah saja. Turn ON suis di MCB dan suis water heater dekat pintu bilik air. Sentuh setiap hujung wayar dengan hujung test pen. Sentuh bahagian belakang test pen dengan jari. Bila lampu test pen menyala, ini bermaksud wayar tersebut ialah wayar LIVE.

AWAS !!! JANGAN SESEKALI COBA SENTUH WAYAR DENGAN JARI SEMASA MENGUJI DENGAN TEST PEN.

Selalunya wayar merah ialah wayar LIVE, hitam NEUTRAL dan hijau EARTH.

6. Inilah water heater yg saya nak pasang. Brand Panasonic. Model DH-3RL1. Designnya memang simple sebab model ini tiada pam. Tekanan air paip di kondo saya memang cukup kuat, jadi tak perlu pam. Kalau tekanan air kurang kuat, beli model yang ada pam. Harga mahallah sikit dari model yg tak ada pam. Model non-pump yang saya beli ni harganya RM220, itu belum tambah charge credit card 2%.  Hari tu masa pi kedai tak bawa tunai so kena bayar lebih 2% sebab bayar pakai kad kredit Bank Islam. Kalau nak suruh kedai pasang tambah RM 80 upah pasang (itu pun kalau point water heater dah ada). Kalau point tak ada, tambah lagi RM 60 – 100 untuk tarik wayar dari MCB ke bilik air. At least bila pasang sendiri selamatlah RM 80. Bab tarik wayar utk buat point baru, itu kena upah electrician yang bertauliah. Pendawaian eletrik jangan pandai pandai sendiri. Silap haribulan, silap pasang gelap satu rumah he he.

OK kita kembali kpd water heater yang satu ni.

Setiap set water heater ada front cover dan back cover.  Kedua-dua cover ini dipegang oleh skru di bahagian bawah dan klip di bahagian tepi dan atas. Unscrew dan tarik cover perlahan-lahan. Pastikan tombol-tombol dalam posisi OFF supaya mudah dipisahkan. 7. Langkah seterusnya ialah memasang back cover. Pastikan 4 skru dipasang di lokasi lubang wall plugs yang kita drill sebelum ini. Sebelum mengetatkan skru-skru tersebut, pastikan 3-wayar (LIVE, NEUTRAL, EARTH) ditarik masuk ke dalam back cover. Selepas 3-wayar tersebut masuk molek, baru ketatkan 4 skru tersebut.

8. Langkah seterusnya agak teknikal dan memerlukan skru drebar.

3 wayar tadi perlu dimatikan (terminated) ke port yang telah ditentukan dalam badan water heater itu.

Wayar merah (LIVE) dimatikan di port bertanda L.

Wayar hitam (NEUTRAL) dimatikan di port bertanda N.

Wayar hijau (EARTH) dimatikan di port bertanda simbol untuk EARTH.  Untuk water heater model lain mungkin port EARTH bertanda E. Saya tak pasti. Check manual pemasangan yg datang sekali dengan  water heater yg baru dibeli itu.

Untuk model PANASONIC yang saya pasang ini, kedudukan port EARTH agak jauh dari ports L, N. Lihat imej di atas.

Cara nak terminate wayar ini ialah dengan unscrew port tersebut dan masukkan hujung wayar (bahagian tembaga) ke bawah skru dan ketatkan semula, Pastikan bahagian tembaga wayar menyentuh dengan sepenuhnya port tersebut. Rujuk manual pemasangan jika tak pasti. Apapun wayar EARTH mesti dipasang, jangan dibiarkan begitu saja.

Bila siap langkah ini, proses pemasangan dah 80% siap. Tahniah awal kpd diri sendiri.

9. Seterusnya pasang front cover. Tekan bahagian atas dahulu sampai bunyi klip masuk. Kemudian ketatkan skru C seperti dalam imej di atas.

10. Seterusnya ialah kerja penyambungan paip. Utk paip air masuk, saya guna paip PVC sedia ada. Sebaiknya kita guna hos fleksibel. Kepala penyambung (connector) diberi sekali semasa kita beli water heater.

11. Thread bawah penyambung perlu ditebalkan dengan plumbing tape supaya dia melekat kuat bila disambung ke thread paip PVC. Lihat imej di atas.

12. Untuk paip air keluar (outlet), sambungkan hos fleksible dari outlet ke shower. Set shower diberikan sekali semasa beli water heater baru. Tapi saya pakai yang lama saja  sebab malas nak drill lubang lagi sekali hihi. Set shower yang fancy fancy boleh boleh dibeli di mana mana kedai hardware atau Mr DIY.

Untuk brand PANASONIC model ini DH-3RL1 ada 2 tombol (knobs), Tombol A untuk kawal kepanasan air dan tombol B untuk kawal ON/OFF.

13.  Turn ON suis di MCB dan suis water heater. Jika lampu di front cover menyala, maksudnya ANDA TELAH BERJAYA memasang water heater sendiri. Selamat mandi.

Jangan lupa sebulan sekali test ELCB. Tekan saja butang yang bertulis ELCB dan satu batang akan tertolak ke bawah. Tolak batang ini balik ke atas untuk reset. Apa itu ELCB? Itu kerja rumah hangpa semua….

Semoga posting ini memberi manafaat kpd semua pembaca dan menjadi amal jariah kpd saya.