life is short. do first thing first.

Category: halal food Page 1 of 2

MENGAPA ORANG MALAYSIA SUKA PI HATYAI, THAILAND?

Surau atau musholla (prayer room) sangat mudah ditemui di sekitar Hatyai termasuklah di floating market ini.
Hatyai is food-haven for healthy normal people.

Jawapannya mudah saja. Baca sampai habih.

Sebelum tu kita study sejarah sikit.

Wilayah-wilayah selatan (southern provinces) Thailand asalnya adalah sebahagian dari kerajaan Islam Kedah. Pada tahun 1909 penjajah British berpakat dengan kerajaan Siam meletakkan wilayah2 ini di bawah Siam dengan melukis semula peta sempadan Malaysia / Thailand seperti yang kita lihat sekarang. Penduduk wilayah2 ini 90% adalah Muslim pada asalnya. Kerajaan Siam kemudiannya membawa masuk ramai penduduk Thai berugama Buddha dari wilayah utara ke wilayah selatan untuk menseimbangkan taburan penduduk. Nama-nama asal wilayah2 selatan adalah nama Melayu seperti Narathiwat (Menara), Yala (Jala), Satun (Setol), Songkhla (Senggora), Pattani (Petani) dan banyak lagi.

Pengaruh Melayu dan Islam di kawasan ini boleh dilihat dengan jelas. Perempuan dewasa dan murid-murid sekolah memakai tudung menutup aurat adalah pemandangan biasa. Makanan halal sangat mudah didapati termasuklah di kawasan pelancong seperti floating market di mana hampir kesemuanya perempuan Islam bertudung menjual makanan dari dalam sampan. Sama juga dengan ASEAN night market. Surau dan masjid pun banyak. Syiar Islam dapat dilihat di bandar ini, bagi mereka yang ingin melihat.

Itulah antara sebab orang Malaysia suka pi Hatyai. Orang Hatyai adalah saudara-saudara seugama kita. Budaya, bahasa, pakaian dan makanan mereka sama atau hampir sama dg kita. Nak solat mudah. Surau / masjid banyak. Imigresen Thailand di pekan Danok pon ada surau. Kami berenti solat subuh di situ.

Nak makan pun cukup mudah. Makanan halal everywhere.

Sebab-sebab lain.

Visa free. Hanya perlu passport (Bukan macam Australia/Amerika kena pi interview di kedutaan bagai.)

In short, Hatyai adalah Muslim territory. Pergilah bermusafir ke sana tanya khabar hal ehwal saudara-saudara Islam kita di sana sambil membangun ekonomi mereka.

Setiap tempat tarikan pelancong dipenuh bas dan kereta bernombor plet Malaysia.

Terengganu.

Kelantan.

Kedah.

Perak.

Itulah sedikit cerita pasal Hatyai di wilayah Songkhla, Thailand yang sempat aku lawati satu weekend di bulan Februari 2023.

Cerita lanjut di sini:

https://www.facebook.com/bumisepi/posts/pfbid02doBzPMbca5ixLNxAta4LshQPS2NZE8jfazhyni1nmcJsNjcm7NoyWihc4VBjzt1fl

Hukum mengembara / melancong dalam Islam?

Oleh kerana blog ini mengenai pengembaraan atau melancong, soalan di atas sangat relevan. Bagaimana nak jadikan pengembaraan kita patuh-syariah? Trending dalam medsos memang ramai orang Malaysia suka berjalan-jalan (dibaca: melancong) samada secara solo atau berkumpulan.

woman on bridge looking at map

Saya rasa ini perkembangan yang sihat yang positif, bukan saja kpd individu tetapi kepada bangsa dan negara. Kalau kita kaji sejarah kita lihat bagaimana bangsa Barat menjadi hebat sekarang. Ianya disebabkan generasi nenek moyang mereka mengembara ke seluruh dunia meneroka tanah-tanah baru sampailah ke Asia Tenggara. Alfonso de al Buqurque berbangsa Portugis sampai di Melaka pada tahun 1511. Ferdinand Magellan sampai di Filifina pada tahun 14XX. Dan banyak lagi contoh-contoh lain.

Sebelum itu lagi kita lihat bagaimana Islam sampai ke Tanah Melayu. Ianya disebabkan ada satu kumpulan ulama dan pedagang Islam yang mengembara ke Nusantara seawal 12XX.

Nabi Muhammad SAW berhijrah (mengembara) dari Makkah ke Madinah.

Tak dapat dinafikan memang banyak kelebihan mengembara. Cuma sebagai seorang Muslim, kita kena kaitkan setiap aktiviti atau hobi mengembara ini dengan Syarak, agar ia menjadi ibadah. Kalau kita, kita hanya membuang masa. Kita berjalan ke sana sini semasa muda belia, dari Vladivostok sampailah ke Belfast tetapi malangnya bila ditimbang amalan kita pada hari Kiamat, aktiviti itu tiada dalam akaun pahala kita. Lagi malang apabila ia menjadi punca dosa kita bertambah.

Saya bukanlah seorang Ustaz. Saya adalah produk sistem sekular seperti anda semua. Cuma kita mempunyai hobi yang sama — suka berjalan. Bagi saya setiap aktiviti masa kita hidup mestilah selari dengan kehendak Syarak. Barulah aktiviti itu menjadi satu ibadah yang diterima. Bila diterima oleh Allah, kita akan dapat pahala. Pahala yang banyak menjadi asbab kita masuk Syurga.

Jadi apakah syarat2 mengembara atau melancong menjadi satu bentuk ibadah?

Betulkan Niat

Setiap perkara bermula dengan niat.

Saya terbaca kisah seorang Ustazah mengembara naik basikal dari Malaysia ke Makkah untuk menunaikan haji. Masha Allah saya rasa kagum dengan pasangan ini. Memang susah nak jumpa Melayu berjiwa explorer seperti mereka. Semoga akan lahir Panglima Awang dari generasi mereka ini.

Nak justifikasikan niat menziarah sesuatu tempat agak sukar bila kita pergi ke tempat yang baharu dan tiada contact.

Salah satu cara mudah yang saya selalu buat ialah nak ziarah sahabat yang berada di lokasi itu. Contohnya kalau saya nak jalan-jalan ke Ipoh, saya akan whatsapp kawan di sana kata lama tak jumpa so saya nak gi ziarah dia. Ziarah ini manjadi niat utama saya ke Ipoh. Agenda lain seperti makan mee rebus Ramli, dll, boleh diselitkan dalam agenda utama tadi. Dengan cara ini kita dapat kedua-dua sekali — ziarah dan makan mee rebus. Ex-boss saya kata — kill two birds with one stong. (Dia orang ganu hehe).

Bila niat diselaraskan dengan kehendak syarak, bolehlah kita enjoy rukhsah atau kemudahan yang Allah beri kepada seorang musafir seperti solat jamak dan qasar.

Bagaimana kalau tiada kawan di tempat kita nak melawat?

Kita boleh jadikan tujuan melancong sebahagian daripada proses pembelajaran, mengkaji sejarah sesuatu bangsa atau negeri yang dulunya hebat sekarang tersungkur menyembah bumi. Bila mata kita melihat piramid di Mesir, akal berfikir betapa hebatnya teknologi Firaun. Bila kita melihat jasad Firaun yang diawet hati berkata inilah kesudahan yang hina bagi sesiapa yang melawan Allah dan rasulNya. Nauzubillahuminzalik.

Permusafiran untuk mencari ilmu pengetahuan digalakkan. Sahabat2 Rasulullah SAW dan ulamak2 hebat di zaman tabiin dan selepas mereka, imam2 mazhab dan anak2 murid dan guru2 mereka semuanya mengembara mencari ilmu dari Madinah ke Kufah ke Baghdad ke Syam ke Mesir demi sepotong hadith.

Islam menganjurkan umatnya menjelajah dan meneroka alam ciptaan Allah yang indah ini kerana itulah tujuan alam ini diciptakan dengan begitu indah tanpa sebarang cacat cela agar manusia bersyukur dan menghargainya.

Bila kita hiking di air terjun di taman negara Platvice di Croatia atau sungai di Mostar kita rasa kagum dengan keindahan tempat-tempat tersebut. Hati berkata mashaAllah.

Kita kagum dan ambik iktibar dari tempat-tempat yang kita lawati. Dan paling penting — natijahnya kita jadi lebih dekat dengan Allah SWT dan lebih bersyukur.

Islam tidak melarang umatnya melancong asalkan ianya tidak melanggar hukum syarak atau membawa kepada maksiat dan dosa. Oleh sebab itu, di dalam Islam turut menggariskan beberapa perkara yang perlu di titik beratkan oleh setiap muslim agar aktiviti melancong yang dilakukan tidak bercanggah dengan hukum syarak. Firman Allah   yang bermaksud:

“Tidaklah mereka menjelajah di muka bumi, supaya mereka mempunyai hati yang dapat memikirkan atau telinga dapat digunakan untuk mendengar? Kerana sebenarnya bukan mata yang buta, tetapi yang buta ialah hati dalam dada.” (Surah al-Hajj, ayat 46).

Pengembaraan paling dituntut ialah perjalanan untuk menunaikan haji atau umrah yang merupakan rukun Islam ke 5, bagi mereka yang mampu.

Jika kita berniat melancong untuk perkara kebaikan, nescaya setiap perbuatan kita akan diberkati oleh Allah S.W.T dan sebaliknya jika kita berniat kepada perkara-perkara keburukan.

Kita akan dapat balasan berdasarkan apa yang kita niat seperti mana hadith Umar al Khattab RA.

Janganlah kita melancong sekadar ingin berhibur dan bersuka-suka. Malah lebih teruk lagi kita melancong di tempat-tempat maksiat. Keseronokan yang diselaputi maksiat menjadikan aktiviti melancong tersebut haram dan dimurkai Allah.

Jaga Akhlak

Bila kita mengembara ke negara asing, kita sebenarnya menjadi duta walaupun tidak dibayar royalti atau elaun. Kita membawa dua imej. Pertama — imej Malaysia. Kedua — imej Islam. Persiapan sebelum mula travel adalah sebahagian dari akhlak kita.

Persediaan atau persiapan

Persediaan yang saya maksudkan ialah study, homework, data gathering mengenai tempat yang kita nak pi. Kalau kita nak pi mengembara ke Moscow, kita kena tahu visa diperlukan atau tidak, kalau perlu visa, berapa lama yang diberi, kalau nak sambung visa lagumana, kalau kena keluar dari Moscow sebelim visa mati dengan jalan darat, berapa hari diperlukan, dan macam-macam lagi. Satu lagi bentuk persediaan ialah perancangan kewangan untuk pengembaraan ini seperti bajet dan costing. Bajet untik tiket pengangkutan, makanan, tempat tinggal dan Setiap bajet kena inflate 10-20% untuk kos luar jangka. Semua ini memerlukan planning. Semua ini perlu direkodkan dalam Excel spreadsheet dan di semak setiap hari atau lebih bergantung kpd tempoh perjalanan. Saya ada terbaca sorang solo traveller yang terpaksa keluar dari Russia dengan visa berbaki satu hari melalui jalan darat, Beliau memilih untuk exit ke Kazakhstan dengan keretapi. Kesilapan beliau ialah jarak Moscow ke sempadan Kazkhstan mengambil masa lebih dari 24 jam. Akibatnya beliau stranded di sempadan dan terpaksa berhadapan dengan tuduhan pengganas dan terpaksa bermalam dalam lokap balai polis Kazakh beberapa hari. Isu immigration adalah isu besar. Isu sensitif. Isu kedaulatan dan maruah sesebuah negara. Jadi hormatilah undang-undang negara yang kita rancang nak melawat. Semua ini berlaku sebab persediaan yang kurang cermat. Ex-boss saya kata — if you fail to plan you are planning to fail. Jangan sesekali pandang remeh soal imigresen negara yang kita lawati, ikut saja prosedur mereka walaupun bagi kita tak masuk akal. Tak perlulah kita nak isi borang untuk improvemet. Biarkan mereka dengan sistem mereka. Kita hanya menumpang lalu.

Bila kes seperti ini berlaku, imej Malaysia di negara itu akan tercalar. Kalau berita ini keluar surat khabar tempatan, kedutaan Malaysia di Moscow mungkin akan dipanggil menjawab.

Satu lagi mengenai isu imigresen ialah, kita kena tahu lokasi pejabat imigresen di sempadan antarabangsa. Kalau kita menyeberangi sempadan melalui jalan darat hal ini mungkin tiada masalah. Agak straightforward bagi kebanyakan border crossing. Mungkin ada keadaan tertentu yang kita terpaksa berjalan kaki merentasi no-man land untuk sampai ke pejabat imigresen negara yang kita baru nak masuk.

Perkara ini mungkin sedikit rumit bila kita menyeberangi sempadan yang dipisahkan oleh sungai atau laut. Ini adalah kerana selalunya pejabat imigresen tidak semestinya berada di lokasi crossing.

Contoh paling dekat ialah sempadan Malaysia – Thailand di Takbai (Thailand side) yang dipisahkan oleh Sungai Kolok. Pejabat imnigresen Thailand di Takbai bukan terletak di jeti tempat bot mendarat. Saya terpaksa berjalan 10-15 minit dari jeti ke sebuah bangunan semata-mata untuk stamping passport. Kebanyakan orang selepas mendarat, turun dari jeti dan terus ke pasar di depan jeti. Bila habis shopping, naik bot balik ke Pengakalan Kubur. Bila sampai di jeti Pengkalan Kubur, imigresen Malaysia reject dan suruh naik bot balik semula ke Takbai untuk dapatkan stamping imigresen Thailand. Memang menyusahkan. Ini kes mudah sebab berlaku di sempadan Thailand/ Malaysia. Boleh lagi kecek Melayu loghat Kelante demo tu pahe lagi. Kalau berlaku di sempadan Croatia/ Slovenia, agak-agak lagumana?

Pejabat imigresen Thailand di sempadan Thailand – Myanmar di Ranong terletak di muara sungai ini. Setiap bot menuju Kawthoung di selatan Myanmar wajid singgah di pejabat imigresen ini untuk passport stamping.
Pejabat imigresen Myanmar di Kawthoung ialah bangunan ini. Kalau jalan laju anda akan terlepas bangunan ini.

Contoh satu lagi ialah sempadan Thailand – Myanmar di Ranong (Thailand side). Sempadan ini ialah sebuah muara sungai yang luas menuju ke Lautan Andaman. Pejabat imigresen di atas darat, tetapi pejabat kastam di atas sebuah pulau kecil di tengah-tengah muara. Lihat link di bawah.

Selain maklumat teknikal, belajarlah sedikit sebanyak budaya masyarakat tempat yang kita nak lawati itu. Orang alim kata bahasa jiwa bangsa. Bila kita cuba bertutur dalam bahasa tempatan, kita akan lebih dihargai. Kuasailah frasa asas seperti selamat pagi, apa khabar, dll dalam bahasa tempatan. Boleh google dalam internet atau beli guide books.

Sepanjang pandemik Covid 19, peraturan menjadi semakin ketat. Pastikan anda tahu peraturan kesihatan atau health requirements berkaitan Covid 19 setiap negara yang nak dilawati. Pastikan anda dapat 2 dos vaksinasi. Anti-vaxxers stay home!! (Jangan silap. Bukanlah maksud saya vaksin yang bagi kita sihat)

Begitu juga pastikan anda tahu health requirements setiap airline berkaitan Covid 19. Berapa lama lebih awal kena sampai di airport? What is cancellation policy? Brp hari kena kuarantin bila sampai dan di mana? Kos kuarantin?

Jaga Solat

Solat adalah rukun Islam ke dua. Solatlah yang membezakan Islam dan kafir.

Islam memberi kemudahan (rukhsah) kepada musafir dan yang sakit — tiada sebab untuk tinggalkan solat semasa dalam perjalanan. Solat boleh dipendekkan atau dijamakkan, tetapi tidak boleh dilewatkan walaupun qadha kemudian.

Cabaran solat di tempat awam di luar negara ada dua peringkat. Cabaran pertama nak ambik wudhu. Cabaran kedua nak cari tempat solat yang sesuai. Kalau bawa botol air, selesai masalah wudhuk. Kalau ambik wudhuk di tandas awam, jaga etika masa basuh kaki.

Saya pernah solat di luar stesen metro di Rome, di tepi jalan raya di selatan Myanmar, stesen keretapi Schiphol di Amsterdam dan banyak lagi.

Solat di tepi jalan dari Kawthoung menuju Bokpyin di selatan Myanmar.
Grande Mosquee de Paris ==> Ambil metro line 7 dan turun di stesen Place Monge. Dari stesen ini jalan kaki 10 minit ke masjid ini.
Northampton Central Mosque terletak hampir 30 minit berkalan kaki dari pusat bandar Northampton, UK.
A tourist from Malaysia in front of Saad Abi Waqas mosque from North Jiefang Rd in Guangzhou CHINA.
Orang Islam dan Kristian berkongsi ruang sembahyang di Venice Airport, Italy. Pastikan kita mengadap arah kiblat yang betul.

Jadi kesimpulannya sebaik-baiknya carilah masjid di tempat kita nak melawat, insya Allah solat kita lebih sempurna. Solat di lapangan terbang lebih mudah dan selesa sebab kebanyakan airport antarabangsa ada surau atau paling kurang pun ada multi-faith prayers room atau chapel. Jepun dan Korea memang ke depan dalam menangani keperluan pelancong Muslim.

Kalau terpaksa solat dalam kapal terbang, tren, bas ikutlah cara yang betul. Banyak panduan dalam internet untuk musafir mengerjakan solat. Islam memberi kemudahan (rukhsah) kepada musafir dan yang sakit — tiada sebab untuk tinggalkan solat semasa dalam perjalanan. Solat boleh dipendekkan atau dijamakkan, tetapi tidak boleh ditinggalkan dan qadha kemudian. Solat wajib dikerjakan dalam waktunya, kecualilah terlupa atau tertidur. Insya Allah kalau kita faham konsep ini, pengembaraan kita akan lebih diberkati.

Makan yang halal

Ini strategy ex-boss saya. Saya selalu perhatikan bila saya outstation dengan dia ke luar negara, dia akan mencari masjid di tempat itu. Bila jumpa masjid, secara automatik, kita akan beres 2 permasalahan asasi di atas — solat dan makan. Kedai makan halal selalunya ada berdekatan atau di sekitar masjid. Lepas solat, boleh makan. Contoh semasa di Paris. Ada beberapa outlet kedai makan halal yang menjual nasi Arab dan kebab berdekatan Grande Mosque di Paris. Begitu juga semasa kelaparan di Bristol, UK. Selepas berjumpa masjid dan solat di situ, rupanya terdapat banyak kedai makan halal di lorong belakang masjid tu, run by Somalis.

Semasa di Hongkong pada tahun 2018, saat mencari makanan halal kami terjumpa masjid ini. Masjid Ammar terletak pada bangunan yang sama tetapi tingkat berbeza dengan restoran makanan halal (lihat gambar di bawah). Alhamdulillah dapat solat dan dapat makan dimsum halal.

Di Shenzen, kami makan di sini https://bumisepi.com/?p=1162

Di Eropah, makanan halal tiada masalah sangar tetapi kena usaha sikitlah. Di mana ada restoran kebab atau biryani insyaAllah halal. (exclude minuman).

Jaga aurat / pakaian semasa travel

Tidak perlu tulis panjang akan hal ini. Ini kewajipan kita. Benda paling asas.

Dalam Al Quran surat An Nur ayat 31 disebutkan perintah menutup aurat:

“Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali yang (biasa) terlihat. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau para perempuan (sesama Islam) mereka, atau hamba sahaya yang mereka miliki, atau para pelayan laki-laki (tua) yang tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertobatlah kamu semua kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, agar kamu beruntung.”

Mengembara dalam kumpulan (berjemaah)

Apa yang saya maksudkan mengembara secara berjemaah ialah kita pergi melancong atau bermusafir dengan kawan-kawan, sebaiknya 3 orang. Bila kita bergerak dalam kumpulan, kita lebih kuat dan berani . Lantik seorang ketua dalam kumpulan. Buat keputusan dengan bermesyuarat. Allah akan permudahkan urusan kita dalam perjalanan.

Bolehkan wanita travel solo?

Walaupun saya secara peribadi tidak menyokong kepada solo travelling, ini bukanlah bermaksud perkara itu haram. Tetapi dalam bab seorang wanita muslim melakukan solo travelling, ulamak berbeza pendapat.

A Move for Equality: Upsurge of Female Solo Travellers - Memorable India  BlogMemorable India Blog
Solo travel di kalangan muslimah dilarang jika tak selamat semasa dlm perjalanan dan bila tiba di sana.

Ulamak2 Hanafi dan Maliki menghukumkan haram kpd wanita muslim keluar musafir tanpa ditemani muhrim. Ulamak2 Syafie dan sebahagian ulamak kontemporari seperti Sheikh Yusuf Al Qardawi mengharuskan solo travelling di kalangan wanita Muslim tanpa ditemani muhrim, dengan syarat keselamatannya terjamin sepanjang dalam perjalanan. Penilaian adakah sesuatu trip itu aman dan selamat bagi seorang wanita adalah sesuatu yang subjektif. Adakah trip ke Kandahar selamat bagi seorang wanita Muslim secara solo? Berbanding dengan trip ke London? Atau ke Seoul? Hanya sipengembara yang tahu, selepas homework dibuat. Letak semua fakta di atas meja, lepas tu berijtihad. Tepuk dada tanya iman. No further comment.

Dalam hal solo travelling tanpa ditemani muhrim, mantan Mufti WP (sekarang Menteri Agama) membuat kesimpulan seperti di pautan di bawah.

https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/4320-irsyad-al-fatwa-siri-ke-454-hukum-solo-travelling-bagi-muslimah

Mintak izin ibu bapa

Jika kita seorang bujang, mintaklah kebenaran dengan ibu bapa sebelum bermusafir. Seorang isteri yang terpaksa bermusafir sendirian, mintaklah kebenaran suami.

Jaga kesihatan di musim pandemik.

Dalam situasi kritikal sekarang dengan kes baru positif Covid 19 berlegar di sekitar 20k sehari menjaga kesihatan kendiri semasa travel di musim pandemik sangat penting. Jaga SOP. Jaga jarak sosial. Pakai masker. Kerap basuh tangan. Banyakkan berdoa.

“Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang di bumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

END OF ARTICLE.

Part 20 of 20 — VENICE, ITALY.

Assalamualaikum. Salam LOCKDOWN seluruh negara.

Kita sambung pengembaraan kita di rantau Balkan. Hari ini kita masuk ke last leg road trip di Balkan. Maka terjawablah soalan yang ramai bertanya — last part berapa?

Ini adalah bahagian terakhir dalam siri kembara ke negara-negara Balkan. Kali ini kita sampai di Venice atau Venezia di Italy.

Dari Ljubljana, Slovenia, bas PUPE membawa kami ke Venice, Italy. Jarak lebih kurang 240 km. Ini adalah last stop kembara kami ke rantau Balkan.

Sebelum sampai Venice, kami singgah shopping di Designers Outlet di Noventa. Sampai di kota Venice, sudah gelap. Check-in di sebuah hotel dan terus tidur. Kesokan harinya selepas sarapan, kami check-out dan terus ke jeti menuju Venice. Venice ialah sebuah negeri di timur laut Itali. Ia adalah gugusan 118 buah pulau kecil yang disambungkan oleh 400 buah jambatan dan canals. Penduduk sekitar 260K.

Kepentingan kota ini dalam industri pelancongan dunia tidak perlu ditulis di sini. Seluruh dunia tahu. Movie-movie blockbusters menggunakan Venice sebagai lokasi penggambaran mereka, seperti The Tourist. Sejarah Venice juga boleh dikaji sendiri di internet. Saya biarkan gambar-gambar di bawah berbicara.

NOTA: Ini adalah posting terakhir siri Road Trip di Balkan. Semoga info-info dan posting-posting ini bermanafaat kepada semua pembaca. Semua bahan tulisan ini boleh dikongsi atau dicetak untuk tujuan peribadi, bukan komersial. Boleh hubungi saya di abuadam2006@gmail.com. Atau follow saya di FB page bumisepi. Ciao!

Enjoy the photos. Photos taken by an amateur. Setiap gambar ada penjelasan ringkas. Jangan tak baca pulok. Penat kamek menaip.

Highway menuju Italy dari Slovenia
Sebelum sampai Venice, kami singgah di Noventa Factory Outlet, untuk melontar.
Beli coklat dulu di Noventa dekat Venice
Factory atau Designers Outlet di Noventa, dekat Venice, Italy
Proton xdok sini
Factory atau Designers Outlet di Noventa, dekat Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Piazza San Marco di Venice
Dah mai Venice, tak sah tak naik gondola. Kongsi ramai-ramai murah sikit,
Abang2 gondola menanti penumpang dari Malaysia
Inilah jalan dan lorong di taman perumahan mereka di Venice, Italy.
Jambatan batu Rialto adalah yang tertua di antara jambatan2 yang ada di Venice. Jambatan Rialto ini memang terkenal dengan filem-filem James Bond dan The Tourist. Banyak jambatan seperti ini di Venice, Italy.
Pelancong dari Malaysia di Venice, Italy.
Sebuah stesen bot di Venice, Italy. (fungsinya serupa macam stesen bas di KL)
Lagi pelancong dari Malaysia di Venice, Italy.
Kedai untuk disewa?
Pelancong di Venice, Italy.
Hotel di Venice, Italy
Hotel di Venice, Italy
Tambang naik gondola di Venice, Italy. 80 Euro untuk 6 orang maximum. No nego. Satu sesi 30-40 minit bergantung kpd keadaan lalulintas.
Tempat naik gondola bersebelahan Hard Rock.
Ini tempat terpenting kena singgah. 1,50 Euro sekali masuk. Kanak2 kurang dari 1.1 meter gratis.
Dataran San Marco di Venice, Italy
Dataran San Marco di Venice, Italy
Dataran San Marco di Venice, Italy
Leoas naik gondola lapar perut pulok. Nasib baik ada pizza halal di Venice, Italy. Siap dia letak sijil halal lagi.
Pizza halal di Venice, Italy. Pizza di Italy topping memang simple, taklah semacam Malaysia sampai banjir-banjir.
Mr Willy dan Mr Solehin beratur membeli pizza halal di Venice, Italy. Nama kedai ini Punto Pizza. Lokasi tak jauh dari Piazza (dibaca: dataran atau Square) San Marco. Masuk lorong-lorang sempit pusing kanan, kiri, kanan, kiri, insya Allah jumpalah. Kalau tak jumpa juga kena tanya orang lah.
Parking lot gondola-gondola di Venice, Italy.
Venice, Italy ialah destinasi pelancongan tersohor di dunia.
Encik Azmi, Encik Abu dan Puan Salina memberi 5 bintang kpd Venice, Italy.
Projek akan datang?
Projek akan datang?
Viking Jupiter di Venice, Italy,
Flixbus takes you to the whole Europe,
Pitih dah habih. Jadi shopping souvenirs di kedai Bangla di Venice, Italy.
Turun bot, naik bas, terus ke airport. Check-in untuk balik ke KL dari Venice, Italy.
Solat di ‘surau’ di airport Venice. Nampak tanda salib? Ini adalah multi-faith prayers room. Semua ugama boleh sembahyang di sini. Bible dan Quran sebelah menyebelah.
Penerbangan pulang kami dari Venice menuju KL jam 17:55, transit di Doha. Gate 16.
Selamat tinggal Balkan. Selamat tinggal Venice, Italy.
END OF BALKAN ROAD TRIP. Jumpa di projek lain pulok selepas PKP.

Part 19A — Kisah sebuah Masjid di Ljubljana, SLOVENIA

Kisah masjid ini diceritakan oleh Encik Willy semasa dalam perjalanan dari Zagreb, Croatia menuju ke Ljubljana, Slovenia.

Semasa kami sampai di bandar ini, masjid ini masih lagi dalam pembinaan. Masjid ini dibuka setahun kemudian dalam tahun 2020. Ini adalah masjid pertama di Slovenia selepas 50 tahun.

Tiga gambar di bawah dan banyak lagi gambar lain dapat dilihat di https://www.islamska-skupnost.si

Masjid Ljubljana di Slovenia. Minaret dan kiub dapat dipagari bangunan. Masa kami sampai di bandar ini pada tahun 2019, masjid ini belum siap.
Masjid Ljubljana di Slovenia. Bangunan, pejabat dan bilik darjah.
Kubah biru ini terletak di dalam kiub.
Kata arkitek, kubah biru ini seakan-akan Masjid Biru di Istanbul, Turki

Muslims di Slovenia adalah migrant dari republik-republik Yugoslavia yang berpecah selepas perang sekitar 1950an. Mereka adalah golongan minoriti, kurang dari 100,000 orang dari penduduk Slovenia yang berjumlah 2 juta orang lebih.

Penduduk2 Islam Slovenia telah memohon untuk membina masjid seawal tahun 1969, tetapi ditolak oleh Kerajaan dengan alasan masjid itu akan jadi pusat dan sarang fundamentalists dan terrorists.

Permohonan kali ke dua pada tahun 1990 mencetuskan bantahan golongan awam dan nationalists right-wing. Pada tahun 2003, kerajaan tempatan mencadangkan satu referendum menolak pembinaan masjid ini, tetapi mahkamah menolak cadangan tersebut kerana melanggar hak asasi golongan minoriti untuk mengamalkan agama mereka, yang dijamin oleh Perlembagaan. Pada tahun 2008 referendum ke dua di adakan, kali ini dengan membuang minaret dari rekabentuk asal masjid dan mengurangkan saiz masjid.

Parti-parti politik Slovenia mempunyai pandangan yang berbeza-beza atas isu ini. Ada yang menyokong usul pembinaan masjid ini. Kebanyakannya bersikap neutral. Ada yang menentang.

Akhirnya diluluskan juga, dengan izin Allah. Upacara pecah tanah dijalankan pada tahun 2013 dan di atas kertas dijangka siap 3 tahun kemudian.

Pembinaan masjid tergendala disebabkan kekurangan dana. Akhirnya penderma-penderma dari Qatar bersetuju menyumbang 80% dari kos pembinaan, dan masjid ini berjaya disiapkan 4 tahun lewat dari jadual asal.

Masjid dibuka dengan rasminya kepada orang awam pada Februari 2020. Surat khabar NST ada melaporkan cerita masjid ini di link ini.

https://www.nst.com.my/world/world/2020/02/562434/slovenias-first-mosque-opens-despite-fierce-opposition

Hari ini masjid yang ada sekarang, minaret dan kubah yang seakan-akan “disembunyikan”. Masjid, minaret dan kubah semuanya adalah sebahagian dari syiar Islam Jika kita sampai di sesuatu tempat yang asing, kalau kita jumpa masjid yang aktif dan “hidup” di tempat asing itu, kita tahu bagaimana masyarakat Islam di tempat itu.

Sedikit fakta masjid ini:

Nama rasmi: Muslim Cultural Center Ljubljana

Kapasiti jemaah: 1,400 jemaah

Fasiliti: Pejabat, bilik darjah, tandas, ruang wuduk, kuarters pegawai masjid, restoran, gym, parking lot.

Ciri-ciri ikonik: Antara pusat kebudayaan Islam tercantik di Eropah. Minaret setinggi 40 meter. Kiub setinggi 24 meter mengandungi kubah berwarna biru.

Kos pembinaan: EUR 34 juta (EUR 28 juta oleh penderma-penderma dari Qatar, EUR 2 juta dari negara2 lain dan EUR 4 juta hasil sumbangan Muslims di Slovenia)

Dibuka secara rasmi: Februari 2020.

Bilangan Muslim di Slovenia: 80,000.

2 hari di Sarajevo. (Part 12)

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Idil Fitri kepada semua.

Hari ini 4 Syawal 1442. PKP seluruh negara. Tak ada benda nak buat. Nak ziarah raya tak boleh. Nak rentas daerah tak dibenarkan. Rentas negeri lagi lah tak boleh. So boleh lah update blog ini.

Kita sambung pengembaraan kita di Bosnia Herzegovina.

NOTA: Ini adalah bahagian ke 12 dalam siri kembara ke negara-negara Balkan. Kali ini kita sampai di Sarajevo. Betul-betul sampai di Sarajevo. Finally! Janji Encik Solehin utk makan tengahari di Sarajevo menjadi kenyataan.

Sarajevo ialah ibu negara Bosnia & Herzegovina. Penduduk Sarajevo hampir 350,000 dari keseluruhan 3.3 juta penduduk Bosnia. Bosnia menuntut dan mendapat kemerdekaan dari Yugoslavia Federation pada tahun 1992 dan akibat dari deklarasi kemerdekaan inilah berlakunya Perang Bosnia. Itulah sedikit sejarah Bosnia. Nak tahu detail, kena tanya google.

Highway ke Sarajevo
Satu persimpangan jalan raya di Sarajevo

Untuk memudah penulisan saya dan memudahkan anda baca posting ini, saya bahagikan posting ini kepada tempat-tempat menarik yang saya singgah di Sarajevo, mengikut turutan masa kejadian, sepanjang 2 hari kami di sini. Semua gambar diambik dengan kamera sendiri, jadi bersabarlah dengan kualiti gambar. Kalau ada gambar pinjam, saya bagitau.

TAMAN NEGARA VRELO BOSNE di ILIDZA

Selepas makan tengahari — menu utama steak ala Bosnia dengan nasi, nasi minyak gitu — kami bergerak ke Ilidza.

Our lunch setibanya di Sarajevo
Kelaparan. Habih licing…
Air sungai di Taman Negara Vrelo Bosne di kaki Gunung Igman dekat Ilidza.

Ilidza ialah kawasan suburban Sarajevo. Di sini terdapat sebuah taman negara di kaki pergunungan yang menjadi tumpuan pelancong tempatan dan luar negara. Yang menarik di sini ialah alam semulajadinya seperti air sungai yang mengalir bertingkat, kolam itik angsa, trek hutan, barisan pokok-pokok maple yang tinggi-tinggi yang tersusun dan kolam air panas.

THE SARAJEVO TUNNEL

Ini cerita Perang Bosnia.

Jom belajar Tawarikh (Sejarah lah tu).

Pada tahun 1992 Sarajevo telah dikepong selama 1425 hari oleh tentera Serb laknatullah. Bekalan makanan dan perubatan tidak sampai ke Sarajevo sebab dikawal oleh tentera Serb. Demi survival penduduk Sarajevo telah mengorek secara rahsia sebuah terowong bawah tanah yang panjangnya 762 meter, tinggi 1.5 meter untuk menyeludup masuk bekalan makanan dan bantuan. Terowong ini dikenali sebagai THE SARAJEVO TUNNEL. Pintu masuk ke terowong ini bermula di sebuah rumah.

Pintu masuk ke terowong ialah rumah ini. Masih ada kesan bedilan tentera Serb dari atas bukit sekeliling Sarajevo

Jika anda datang ke Sarajevo, anda masih boleh melihat rumah ini dengan kesan tembakan di dinding dan terowong tersebut.

Itulah sedikit pelajaran Sejarah kita hari ini. Nak tau lebih lanjut, google sendiri.

MASJID GAZI HUSREV-BEG dan OLD BAZAR

Masjid ini dibina pada tahun 1530 Masihi dengan direka bentuk oleh arkitek kanan Empayar Othmaniyyah pada waktu itu yang bernama Azem Ali berasal dari Parsi (sekarang Iran). Gazi Huzrev Beg ialah governor empayar Othmaniyyah di Sarajevo pada waktu itu.

NOTA: Beg juga ditulis dengan Bey. Sama je tu. Orang tempatan hanya menyebut Masjid Bey sahaja.

Masjid ini terletak di pusat bandaraya Sarajevo, kawasan tumpuan pelancong. Sebelum turun dari bas, Encik Willy bagi amaran berhati-hati dengan beg tangan semasa berjalan di lorong yang sesak. Jangan sesekali buka beg nak ambik duit utk menderma di hadapan peminta sedekah atau pengemis.

Never put wallets at the back pocket.
Never carry or use mobile phones in crowded area.

Encik Solehin menambah:

In Balkan, TRUST NOBODY. SUSPECT EVERYBODY.

Encik Abu menambah:

Hati-hati lintas jalan. Kereta laju giler.

Masjid Gazi Huzrev-Beg di Sarajevo
Fountain di halaman Masjid Bey di Sarajevo. Ianya adalah kolam air yang disalurkan dari gunung yang menjadi sumber air utama penduduk Sarajevo ketika itu. Sekarang sudah tidak digunakan. Beberapa kali musnah dalam peperangan demi peperangan dan dibaiki. Struktur sekarang sudah tidak original.
Pintu masuk ke ruang solat utama di Masjid Bey di Sarajevo.
Pengunjung wanita di masjid Bey di Sarajevo
Madrasah dalam kompleks Masjid Bey di Sarajevo
Kedai-kedai di sekitar Masjid Bey, Sarajevo
Pintu masuk utama ke kompleks Masjid Bey Sarajevo

Kedai-kedai sebelah masjid ini bersambung membentuk Old Bazar, sebuah kawasan membeli belah tradisional. Old Bazar tempat warga tempatan minum-minum petang sambil berborak dengan kawan-kawan.

Pekena Kopi Arab di Old Bazar, Sarajevo
Old Bazar di Sarajevo — tempat lepak dan melihat gelagat manusia pi mai pi mai tang tu jugak
Kedai-kedai di Old Bazar, Sarajevo.

Masjid ini terletak di pusat bandar Sarajevo, dikelilingi oleh pasar dan kedai membeli-belah. Halaman masjid ini sebenarnya sebuah kompleks terdiri dari masjid itu sendiri, sebuah fountain bersejarah, menara jam dan madrasah.

Masjid ini masih hidup dan aktif sekarang ini. Kelihatan ramai pelawat luar ketika rombongan kami singgah solat di sini, sambil membeli cenderahati di kedai-kedai sekeliling masjid. Selepas itu saya minum kopi Arab di Old Bazar dengan Encik Solehin sementara menunggu kaum ibu melontar jumrah.

Ini adalah City Hall Sarajevo. Terletak berdekatan Masjid Gazi Husrev Beg dan Old Bazar.

BERMALAM DI SARAJEVO

Takkan lah nak tidoq atas bas. Encik Solehin bawa kami bermalam di Hotel Koncept Residence berhadapan sebuah bulatan yang besar di Sarajevo. Makan malam sendirian berhad lagi.

Hotel kami bermalam di Sarajevo. Boleh kasi 3.1 bintang.
Sebab bersih dan moden
Kafe penuh cahaya semulajadi

BYE BYE SARAJEVO

Kesokkan pagi selepas sarapan, kami check-out dan naik bas PUPE bergerak menuju Travnik. Ada apa di Travnik??? Tunggu posting ke 13. Insya Allah.

Travnik — belok kanan.

Page 1 of 2

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén