life is short. do first thing first.

Category: halal food

Part 20 of 20 — VENICE, ITALY.

Assalamualaikum. Salam LOCKDOWN seluruh negara.

Kita sambung pengembaraan kita di rantau Balkan. Hari ini kita masuk ke last leg road trip di Balkan. Maka terjawablah soalan yang ramai bertanya — last part berapa?

Ini adalah bahagian terakhir dalam siri kembara ke negara-negara Balkan. Kali ini kita sampai di Venice atau Venezia di Italy.

Dari Ljubljana, Slovenia, bas PUPE membawa kami ke Venice, Italy. Jarak lebih kurang 240 km. Ini adalah last stop kembara kami ke rantau Balkan.

Sebelum sampai Venice, kami singgah shopping di Designers Outlet di Noventa. Sampai di kota Venice, sudah gelap. Check-in di sebuah hotel dan terus tidur. Kesokan harinya selepas sarapan, kami check-out dan terus ke jeti menuju Venice. Venice ialah sebuah negeri di timur laut Itali. Ia adalah gugusan 118 buah pulau kecil yang disambungkan oleh 400 buah jambatan dan canals. Penduduk sekitar 260K.

Kepentingan kota ini dalam industri pelancongan dunia tidak perlu ditulis di sini. Seluruh dunia tahu. Movie-movie blockbusters menggunakan Venice sebagai lokasi penggambaran mereka, seperti The Tourist. Sejarah Venice juga boleh dikaji sendiri di internet. Saya biarkan gambar-gambar di bawah berbicara.

NOTA: Ini adalah posting terakhir siri Road Trip di Balkan. Semoga info-info dan posting-posting ini bermanafaat kepada semua pembaca. Semua bahan tulisan ini boleh dikongsi atau dicetak untuk tujuan peribadi, bukan komersial. Boleh hubungi saya di abuadam2006@gmail.com. Atau follow saya di FB page bumisepi. Ciao!

Enjoy the photos. Photos taken by an amateur. Setiap gambar ada penjelasan ringkas. Jangan tak baca pulok. Penat kamek menaip.

Highway menuju Italy dari Slovenia
Sebelum sampai Venice, kami singgah di Noventa Factory Outlet, untuk melontar.
Beli coklat dulu di Noventa dekat Venice
Factory atau Designers Outlet di Noventa, dekat Venice, Italy
Proton xdok sini
Factory atau Designers Outlet di Noventa, dekat Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Piazza San Marco di Venice
Dah mai Venice, tak sah tak naik gondola. Kongsi ramai-ramai murah sikit,
Abang2 gondola menanti penumpang dari Malaysia
Inilah jalan dan lorong di taman perumahan mereka di Venice, Italy.
Jambatan batu Rialto adalah yang tertua di antara jambatan2 yang ada di Venice. Jambatan Rialto ini memang terkenal dengan filem-filem James Bond dan The Tourist. Banyak jambatan seperti ini di Venice, Italy.
Pelancong dari Malaysia di Venice, Italy.
Sebuah stesen bot di Venice, Italy. (fungsinya serupa macam stesen bas di KL)
Lagi pelancong dari Malaysia di Venice, Italy.
Kedai untuk disewa?
Pelancong di Venice, Italy.
Hotel di Venice, Italy
Hotel di Venice, Italy
Tambang naik gondola di Venice, Italy. 80 Euro untuk 6 orang maximum. No nego. Satu sesi 30-40 minit bergantung kpd keadaan lalulintas.
Tempat naik gondola bersebelahan Hard Rock.
Ini tempat terpenting kena singgah. 1,50 Euro sekali masuk. Kanak2 kurang dari 1.1 meter gratis.
Dataran San Marco di Venice, Italy
Dataran San Marco di Venice, Italy
Dataran San Marco di Venice, Italy
Leoas naik gondola lapar perut pulok. Nasib baik ada pizza halal di Venice, Italy. Siap dia letak sijil halal lagi.
Pizza halal di Venice, Italy. Pizza di Italy topping memang simple, taklah semacam Malaysia sampai banjir-banjir.
Mr Willy dan Mr Solehin beratur membeli pizza halal di Venice, Italy. Nama kedai ini Punto Pizza. Lokasi tak jauh dari Piazza (dibaca: dataran atau Square) San Marco. Masuk lorong-lorang sempit pusing kanan, kiri, kanan, kiri, insya Allah jumpalah. Kalau tak jumpa juga kena tanya orang lah.
Parking lot gondola-gondola di Venice, Italy.
Venice, Italy ialah destinasi pelancongan tersohor di dunia.
Encik Azmi, Encik Abu dan Puan Salina memberi 5 bintang kpd Venice, Italy.
Projek akan datang?
Projek akan datang?
Viking Jupiter di Venice, Italy,
Flixbus takes you to the whole Europe,
Pitih dah habih. Jadi shopping souvenirs di kedai Bangla di Venice, Italy.
Turun bot, naik bas, terus ke airport. Check-in untuk balik ke KL dari Venice, Italy.
Solat di ‘surau’ di airport Venice. Nampak tanda salib? Ini adalah multi-faith prayers room. Semua ugama boleh sembahyang di sini. Bible dan Quran sebelah menyebelah.
Penerbangan pulang kami dari Venice menuju KL jam 17:55, transit di Doha. Gate 16.
Selamat tinggal Balkan. Selamat tinggal Venice, Italy.
END OF BALKAN ROAD TRIP. Jumpa di projek lain pulok selepas PKP.

Part 19A — Kisah sebuah Masjid di Ljubljana, SLOVENIA

Kisah masjid ini diceritakan oleh Encik Willy semasa dalam perjalanan dari Zagreb, Croatia menuju ke Ljubljana, Slovenia.

Semasa kami sampai di bandar ini, masjid ini masih lagi dalam pembinaan. Masjid ini dibuka setahun kemudian dalam tahun 2020. Ini adalah masjid pertama di Slovenia selepas 50 tahun.

Tiga gambar di bawah dan banyak lagi gambar lain dapat dilihat di https://www.islamska-skupnost.si

Masjid Ljubljana di Slovenia. Minaret dan kiub dapat dipagari bangunan. Masa kami sampai di bandar ini pada tahun 2019, masjid ini belum siap.
Masjid Ljubljana di Slovenia. Bangunan, pejabat dan bilik darjah.
Kubah biru ini terletak di dalam kiub.
Kata arkitek, kubah biru ini seakan-akan Masjid Biru di Istanbul, Turki

Muslims di Slovenia adalah migrant dari republik-republik Yugoslavia yang berpecah selepas perang sekitar 1950an. Mereka adalah golongan minoriti, kurang dari 100,000 orang dari penduduk Slovenia yang berjumlah 2 juta orang lebih.

Penduduk2 Islam Slovenia telah memohon untuk membina masjid seawal tahun 1969, tetapi ditolak oleh Kerajaan dengan alasan masjid itu akan jadi pusat dan sarang fundamentalists dan terrorists.

Permohonan kali ke dua pada tahun 1990 mencetuskan bantahan golongan awam dan nationalists right-wing. Pada tahun 2003, kerajaan tempatan mencadangkan satu referendum menolak pembinaan masjid ini, tetapi mahkamah menolak cadangan tersebut kerana melanggar hak asasi golongan minoriti untuk mengamalkan agama mereka, yang dijamin oleh Perlembagaan. Pada tahun 2008 referendum ke dua di adakan, kali ini dengan membuang minaret dari rekabentuk asal masjid dan mengurangkan saiz masjid.

Parti-parti politik Slovenia mempunyai pandangan yang berbeza-beza atas isu ini. Ada yang menyokong usul pembinaan masjid ini. Kebanyakannya bersikap neutral. Ada yang menentang.

Akhirnya diluluskan juga, dengan izin Allah. Upacara pecah tanah dijalankan pada tahun 2013 dan di atas kertas dijangka siap 3 tahun kemudian.

Pembinaan masjid tergendala disebabkan kekurangan dana. Akhirnya penderma-penderma dari Qatar bersetuju menyumbang 80% dari kos pembinaan, dan masjid ini berjaya disiapkan 4 tahun lewat dari jadual asal.

Masjid dibuka dengan rasminya kepada orang awam pada Februari 2020. Surat khabar NST ada melaporkan cerita masjid ini di link ini.

https://www.nst.com.my/world/world/2020/02/562434/slovenias-first-mosque-opens-despite-fierce-opposition

Hari ini masjid yang ada sekarang, minaret dan kubah yang seakan-akan “disembunyikan”. Masjid, minaret dan kubah semuanya adalah sebahagian dari syiar Islam Jika kita sampai di sesuatu tempat yang asing, kalau kita jumpa masjid yang aktif dan “hidup” di tempat asing itu, kita tahu bagaimana masyarakat Islam di tempat itu.

Sedikit fakta masjid ini:

Nama rasmi: Muslim Cultural Center Ljubljana

Kapasiti jemaah: 1,400 jemaah

Fasiliti: Pejabat, bilik darjah, tandas, ruang wuduk, kuarters pegawai masjid, restoran, gym, parking lot.

Ciri-ciri ikonik: Antara pusat kebudayaan Islam tercantik di Eropah. Minaret setinggi 40 meter. Kiub setinggi 24 meter mengandungi kubah berwarna biru.

Kos pembinaan: EUR 34 juta (EUR 28 juta oleh penderma-penderma dari Qatar, EUR 2 juta dari negara2 lain dan EUR 4 juta hasil sumbangan Muslims di Slovenia)

Dibuka secara rasmi: Februari 2020.

Bilangan Muslim di Slovenia: 80,000.

2 hari di Sarajevo. (Part 12)

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Idil Fitri kepada semua.

Hari ini 4 Syawal 1442. PKP seluruh negara. Tak ada benda nak buat. Nak ziarah raya tak boleh. Nak rentas daerah tak dibenarkan. Rentas negeri lagi lah tak boleh. So boleh lah update blog ini.

Kita sambung pengembaraan kita di Bosnia Herzegovina.

NOTA: Ini adalah bahagian ke 12 dalam siri kembara ke negara-negara Balkan. Kali ini kita sampai di Sarajevo. Betul-betul sampai di Sarajevo. Finally! Janji Encik Solehin utk makan tengahari di Sarajevo menjadi kenyataan.

Sarajevo ialah ibu negara Bosnia & Herzegovina. Penduduk Sarajevo hampir 350,000 dari keseluruhan 3.3 juta penduduk Bosnia. Bosnia menuntut dan mendapat kemerdekaan dari Yugoslavia Federation pada tahun 1992 dan akibat dari deklarasi kemerdekaan inilah berlakunya Perang Bosnia. Itulah sedikit sejarah Bosnia. Nak tahu detail, kena tanya google.

Highway ke Sarajevo
Satu persimpangan jalan raya di Sarajevo

Untuk memudah penulisan saya dan memudahkan anda baca posting ini, saya bahagikan posting ini kepada tempat-tempat menarik yang saya singgah di Sarajevo, mengikut turutan masa kejadian, sepanjang 2 hari kami di sini. Semua gambar diambik dengan kamera sendiri, jadi bersabarlah dengan kualiti gambar. Kalau ada gambar pinjam, saya bagitau.

TAMAN NEGARA VRELO BOSNE di ILIDZA

Selepas makan tengahari — menu utama steak ala Bosnia dengan nasi, nasi minyak gitu — kami bergerak ke Ilidza.

Our lunch setibanya di Sarajevo
Kelaparan. Habih licing…
Air sungai di Taman Negara Vrelo Bosne di kaki Gunung Igman dekat Ilidza.

Ilidza ialah kawasan suburban Sarajevo. Di sini terdapat sebuah taman negara di kaki pergunungan yang menjadi tumpuan pelancong tempatan dan luar negara. Yang menarik di sini ialah alam semulajadinya seperti air sungai yang mengalir bertingkat, kolam itik angsa, trek hutan, barisan pokok-pokok maple yang tinggi-tinggi yang tersusun dan kolam air panas.

THE SARAJEVO TUNNEL

Ini cerita Perang Bosnia.

Jom belajar Tawarikh (Sejarah lah tu).

Pada tahun 1992 Sarajevo telah dikepong selama 1425 hari oleh tentera Serb laknatullah. Bekalan makanan dan perubatan tidak sampai ke Sarajevo sebab dikawal oleh tentera Serb. Demi survival penduduk Sarajevo telah mengorek secara rahsia sebuah terowong bawah tanah yang panjangnya 762 meter, tinggi 1.5 meter untuk menyeludup masuk bekalan makanan dan bantuan. Terowong ini dikenali sebagai THE SARAJEVO TUNNEL. Pintu masuk ke terowong ini bermula di sebuah rumah.

Pintu masuk ke terowong ialah rumah ini. Masih ada kesan bedilan tentera Serb dari atas bukit sekeliling Sarajevo

Jika anda datang ke Sarajevo, anda masih boleh melihat rumah ini dengan kesan tembakan di dinding dan terowong tersebut.

Itulah sedikit pelajaran Sejarah kita hari ini. Nak tau lebih lanjut, google sendiri.

MASJID GAZI HUSREV-BEG dan OLD BAZAR

Masjid ini dibina pada tahun 1530 Masihi dengan direka bentuk oleh arkitek kanan Empayar Othmaniyyah pada waktu itu yang bernama Azem Ali berasal dari Parsi (sekarang Iran). Gazi Huzrev Beg ialah governor empayar Othmaniyyah di Sarajevo pada waktu itu.

NOTA: Beg juga ditulis dengan Bey. Sama je tu. Orang tempatan hanya menyebut Masjid Bey sahaja.

Masjid ini terletak di pusat bandaraya Sarajevo, kawasan tumpuan pelancong. Sebelum turun dari bas, Encik Willy bagi amaran berhati-hati dengan beg tangan semasa berjalan di lorong yang sesak. Jangan sesekali buka beg nak ambik duit utk menderma di hadapan peminta sedekah atau pengemis.

Never put wallets at the back pocket.
Never carry or use mobile phones in crowded area.

Encik Solehin menambah:

In Balkan, TRUST NOBODY. SUSPECT EVERYBODY.

Encik Abu menambah:

Hati-hati lintas jalan. Kereta laju giler.

Masjid Gazi Huzrev-Beg di Sarajevo
Fountain di halaman Masjid Bey di Sarajevo. Ianya adalah kolam air yang disalurkan dari gunung yang menjadi sumber air utama penduduk Sarajevo ketika itu. Sekarang sudah tidak digunakan. Beberapa kali musnah dalam peperangan demi peperangan dan dibaiki. Struktur sekarang sudah tidak original.
Pintu masuk ke ruang solat utama di Masjid Bey di Sarajevo.
Pengunjung wanita di masjid Bey di Sarajevo
Madrasah dalam kompleks Masjid Bey di Sarajevo
Kedai-kedai di sekitar Masjid Bey, Sarajevo
Pintu masuk utama ke kompleks Masjid Bey Sarajevo

Kedai-kedai sebelah masjid ini bersambung membentuk Old Bazar, sebuah kawasan membeli belah tradisional. Old Bazar tempat warga tempatan minum-minum petang sambil berborak dengan kawan-kawan.

Pekena Kopi Arab di Old Bazar, Sarajevo
Old Bazar di Sarajevo — tempat lepak dan melihat gelagat manusia pi mai pi mai tang tu jugak
Kedai-kedai di Old Bazar, Sarajevo.

Masjid ini terletak di pusat bandar Sarajevo, dikelilingi oleh pasar dan kedai membeli-belah. Halaman masjid ini sebenarnya sebuah kompleks terdiri dari masjid itu sendiri, sebuah fountain bersejarah, menara jam dan madrasah.

Masjid ini masih hidup dan aktif sekarang ini. Kelihatan ramai pelawat luar ketika rombongan kami singgah solat di sini, sambil membeli cenderahati di kedai-kedai sekeliling masjid. Selepas itu saya minum kopi Arab di Old Bazar dengan Encik Solehin sementara menunggu kaum ibu melontar jumrah.

Ini adalah City Hall Sarajevo. Terletak berdekatan Masjid Gazi Husrev Beg dan Old Bazar.

BERMALAM DI SARAJEVO

Takkan lah nak tidoq atas bas. Encik Solehin bawa kami bermalam di Hotel Koncept Residence berhadapan sebuah bulatan yang besar di Sarajevo. Makan malam sendirian berhad lagi.

Hotel kami bermalam di Sarajevo. Boleh kasi 3.1 bintang.
Sebab bersih dan moden
Kafe penuh cahaya semulajadi

BYE BYE SARAJEVO

Kesokkan pagi selepas sarapan, kami check-out dan naik bas PUPE bergerak menuju Travnik. Ada apa di Travnik??? Tunggu posting ke 13. Insya Allah.

Travnik — belok kanan.

Laksa makanan ke 27 paling top di seluruh dunia. Wow!!!

Laksa adalah makanan traditional Malaysia. Laksa ada dua jenis:

Laksa Kari
Laksa asam.

Bahan utama laksa penang.

Baca artikel di bawah utk tahu asal usul laksa.

Jom pekena laksa darulaman di DK Setapak. Sebelum solat jumaat harini.

Laksa berasal dari mana? https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/fmt-ohsem/ohsem-nak-ke-mana/2020/11/06/laksa-berasal-dari-mana/

Anda mencari restoran halal di Jepun?

Assalamualaikum dan selamat pagi Ahad. KL baru lepas hujan pagi tadi.

Musim PKPB membuat kita semua kelaparan. Abang-abang Food Panda dan Grab Food sibuk menghantar makanan yang dipesan.

Jepun sentiasa di hati.

Sesiapa yang travel ke Jepun selepas ini boleh cari restoran halal di link-link ini.

https://t.co/49OI0mO7u3

https://www.halalgourmet.jp/restaurant/779

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén