life is short. do first thing first.

Month: February 2019

Masjid Kg Sungai Ikan, Kuala Terengganu

Assalamualaikum,

Baru-baru ini semasa aku melalui Jalan KB- KT, aku singgah solat di masjid ini. Ianya terletak sepanjang jalan utama Kuala Terengganu ke Jerteh (seterusnya ke Kota Bharu, Kelantan). Betul-betul di tepi jalan. Di sebelah kanan kalau dari KB. Masjidnya besar berwarna hijau. kawasan parkir yang luas di bahagian hadapan. Ada wakaf dan buaian di belakang masjid, sesuai untuk musafir berehat dan membetulkan urat sebelum meneruskan perjalanan.

Masjid ini berdekatan dengan Kg Gemuruh iaitu susur keluar ke Lebuhraya Pantai Timur 2. LPT2 ialah lebuhraya bertol menuju ke Kuantan dan seterusnya KL.

NOTA –> Jangan tersilap masjid ini dengan Masjid Kg Anak Ikan. Mereka adalah 2 masjid yang berbeza.

END of post.

 

Masjid makmum pakai uniform – Masjid RAMD Port Dickson

Assalamuaikum.

Salam 1 Februari 2019. Warga KL cuti harini. So ada masa nak menulis sikit. Hehe macam lah dia sibuk sangat.

Kali ini aku nak cerita pasal sebuah masjid yang lain dari yang lain. Kelainannnya ialah semua makmum kena pakai uniform masa solat.

Memperkenalkan —-> Masjid RAMD (Regiment Askar Melayu Di Raja) di Port Dickson. Masjid ini terletak dalam kem askar di Kg Si Rusa. Dari pusat bandar PD menuju ke Teluk Kemang, kem ini terletak di sebelah kiri. Ikut saja papan tanda sepanjang jalan pantai tersebut. Anda kena belok ke kiri sedikit baru jumpa masjid ini. Masjid ini bersebelahan Muzium Tentera Darat.

Makmum berkawad selepas solat Subuh

Masjid RAMD di Port Dickson

Masjid ini dimakmurkan sepenuhnya oleh pelatih, askar dan kakitangan kem tentera darat. Pelatih memakai uniform semasa solat berjemaah. Dan selepas solat subuh mereka akan terus berkawad di padang besar sebelah masjid.

Aku selalunya solat subuh di masjid ini selepas bermalam dalam khemah di pantai berdekatan.

END of post.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén