life is short. do first thing first.

Tag: jakarta

PENGALAMAN NAIK KERETA API INDONESIA (KAI) LALUAN JAKARTA –> BANDUNG. (PART 04/16)

KAI ialah singkatan kepada KERETA API INDONESIA, seperti KTMB di Malaysia. Keretapi menjadi mode pengangkutan awam paling awal di Pulau Jawa. Kota Jakarta mempunyai jaringan laluan keretapi yang komprehensif. Lihat peta dalam gambar.

Hari ke 2 kami naik keretapi dari Stesiun Gambir di tengah kota Jakarta menuju kota Bandung. Perjalanan mengambil masa sekitar hampir 3 jam. Tren ini singgah di 3 stesen di sebelum tiba di Bandung. Nama servis antara Jakarta dan Bandung ini ialah KA Argo Parahyangan dilengkapi dengan kafe dan musolla. Perjalanan lancar, nyaman dan tidak bising.

Stasiun Gambir di Jakarta. Jom naik KAI.

Lebih banyak imej dalm link di bawah:

https://www.facebook.com/bumisepi/posts/pfbid036mrJw1t6m6Un7yPiJzieSLerFxPjmzmwhpTsiyE5jqmw4e24swi3S31KmpdYzuRl

Kalau hangpa segan nak pi kafe di gerabak hujung tu, boleh je pesan makanan dan minuman dari train stewardess aka pelayan yang menolak troli makanan sepanjang aisle. Macam atas penerbangan Air Asia. No difference. Bakso dan nasi goreng memang popular dan cepat habis. Bayaran tunai diterima.

Tiket satu hala kelas ekonomi bermula dari Rp 150,000. Simpan tiket tren sebab konduktor akan datang periksa tiket. Hangpa boleh tempah tiket KAI di www.kai.id

View menarik sepanjang perjalanan. Sawah subur menghijau dan ladang teh dan buah-buahan. Dikelilingi gunung-ganang. Tren akan melalui beberapa terowong dan jambatan panjang sebelum tiba di Bandung. Standby kamera hangpa tau!

Lihat klip video semasa tren bergerak dlm link di bawah:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbumisepi%2Fvideos%2F1565625713925080%2F&show_text=false&width=267&t=0

KOTA JAKARTA YANG SEMAKIN TENGGELAM (Part 03/06)

Sebenarnya tak banyak aktiviti kami di kota metropolitan ini. Sebabnya pagi hari ke 2 kami dah berangkat ke Bandung.

Bayangkan 10 juta manusia tinggal di kota ini berbanding dengan KL hanya 2 juta orang. Cheap manpower kata orang HR!

Apa pun kami sempat melawat Masjid Istiqlal (lihat posting terdahulu) dan Monumen Nasional (MONAS). Makan malam masakan Sunda dengan ikan terbang. Wadooh. Terbaik!

Sedikit pasal MONAS.

MONAS (atau Monumen atau Tugu Nasional) setinggi 132 m dibina pada tahun 1961 untuk mengingati kemerdekaan Indonesia. Indonesia merdeka dari penjajahan Belanda tanggal 17 Ogos 1945. Presiden pertamanya ialah Bong Soekarno. MONAS terletak dekat dengan Stesiun Kereta Api Gambir.

SOLAT MAGHRIB DI MASJID TERBESAR DI ASIA TENGGARA (Part 02/16)

Kami mendarat di kota Jakarta dengan penerbangan Air Asia Indonesia QZ 201. Sempatlah makan nasi lemak Pak Nasser dlm flight.

Selepas makan tengahari dan check-in hotel, destinasi pertama kami di Jakarta ialah Masjid Istiqlal, masjid terbesar di Asia Tenggara, ke 9 terbesar di dunia. Barack Obama pernah singgah di masjid ini pada tahun 2010.

Siap dibina pada tahun 1978 dengan kapasiti jemaah seramai 120,000. Masjid ini serupa sebuah kompleks pejabat kerajaan yang sangat luas. Terma ISTIQLAL bererti merdeka.

Peniaga dan pelancong di depan pintu masuk Masjid Istiqlal di kota Jakarta.

Lebih banyak gambar masjid ini di link ini:

https://www.facebook.com/bumisepi/posts/pfbid02UcgME4Xh1RZmz5r7aACXLVL8SANEvcqhJz3fMciWvLxg8EDhgGBFz6tWbRkySWLzl

Hiasan dalaman sangat unik dengan lampu LED di siling seumpama bintang-bintang berbaris di langit. Tiada lampu chandelier. Ada sebuah skrin TV besar di dinding hadapan boleh nampak pergerakan setiap makmum dalam ruang solat utama. Selepas solat salah seorang AJK Masjid membuat beberapa pengumuman.

Terus terang cakap, solat aku tidak berapa khusyuk disebabkan skrin besar tadi. Astaghfirullah.

Kami solat maghrib dan Isyak jamak dan qasar. Alhamdulillah. Kalau hangpa sampai Jakarta jangan lupa singgah di masjid ini. Pasti terpegun. Itu baru aku cerita pasal dewan solat utama, tak story lagi pasal tempat wuduk yang ada divider. Hangpa mai sendiri lah tengok. Apa pun, niat mesti betul bila mai masjid. Nak jumpa Tuhan bukan nak tangkap gambaq.

Satu lagi info sebelum aku lupa habaq.

Di depan masjid Masjid Istiqlal ada Jakarta Cathedral (lihat gambar — maaf gelap sikit), gereja terbesar di Indonesia. Dikatakan ada laluan bawah tanah menghubungkan 2 mercu tanda ini, Dan jalan ke depan sikit ada MONAS. Apa itu MONAS? Ini cerita utk siri ke 3. Tunggu tau!

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén