Assalamualaikum.

Kembara ke Pakistan memanglah untuk orang yang sihat dan cergas. Banyak kali anda akan melangkah lebih dari 10000 steps satu hari.

Pilihan bergerak di tangan anda. Bas atau coaster akan berhenti di setiap lokasi tarikan pelancong semasa dalam perjalanan untuk ambil gambar atau toilets break atau untuk makan.

Anda boleh stay dalam bas saja kalau tak sihat. Setengah lokasi memerlukan anda berjalan atau memanjat bukit untuk sampai kepadanya seperti Hussaini Bridge atau Baltit Fort atau Kachura Lake dan lain-lain sepertinya.

Perubahan makanan harian antara sebab perut kita mudah upset semasa kembara di Pakistan. Hampir semua dalam rombongan kami merasai sakit perut sedikit sebanyak — ada yang serius ada yang ringan, ada yang kena dulu atau kena kemudian. Makanan harian di Pakistan ialah nasi biryani, nasi pulao, karahi kambing atau ayam, roti nan. Sarapan ialah roti nan atau prata dan telur dardar. Teh panas default minuman setiap hidangan. Ikan trout perlu di booking lebih awal dan mungkin kena bayar extra.

Antara ubat sakit perut yang kami bawa dari Malaysia. Ubat-ubat in ada dijual di farmasi OTC (over the counter) tanpa perlu preskripsi. JIka tak pasti, tanya ahli farmasi. Jangan tanya cashier.

1. Alucid tablet. Ubat untuk sakit gastrik atau angin dalam perut. Dimakan sebelum makan. 3 kali sehari jika perlu. Dalam gambar di bawah ubatnya yang kuning itu (3 dari atas). Dihisap sampai larut dalam mulut, bukan ditelan sekaligus.

2. Colodium tablet. Ubat ini untuk cirit-birit. 3 kali sehari selepas makan. Jangan terlebih hari takut sembelit pula. Brand lain yang popular ialah Imodium.

Sakit perut adalah common untuk pelancong first timer ke Pakistan.
Saya bawa ubat ini ke Pakistan. Cadangan saja.

3. Buscopan 10 mg. Ubat ini untuk perut memulas atau cramp. 3 kali sehari selepas makan.

4. Charcoal utk neutralize asid berlebihan dalam perut. 3 kali sehari selepas makan.

5. ORS — oral rehydration salt. Air garam untuk rehidrat kandungan air dalam badan selepas cirit-birit. Satu pek dikacau hingga larut dengan satu cawan air suam.

6. Paracetomal 500 mg atau 650 mg. Untuk demam. 2 tablet sekali ambil. Jangan melebihi 8 biji satu hari.

7. Ibuprofen 400 mg. Untuk hilangkan sakit.

Wallahuaklam.

Kita hanya berusaha. Aqidah kita bukan ubat2 ini yang menyembuhkan. Allah Taala yang memberi kesembuhan.