life is short. do first thing first.

Day: April 9, 2011

Mencari daging rusa di Bekenu, Miri, SARAWAK

December 2010:
Bekenu ialah sebuah pekan kecil di Bahagian Miri, Sarawak. Hampir 40 km dari Bandaraya Miri, ianya terletak di laluan jalan pantai Miri – Bintulu.  Hampir satu jam perjalanan dengan kereta dari Miri menghala Bintulu. Kedudukannya di antara pantai menghadap Laut China Selatan dan  bukit bukau, menjadikan aktiviti utama penduduk Bekenu ialah perikanan dan pertanian dan juga penanaman kelapa sawit.

Terdapat sebuah pantai dan kawasan riadah yang dikenali sebagai Pantai Bungai. Pantai berbatu, ombak kuat dan air keruh. Tiada yang menarik di sini kecuali sebuah bukit di tepi pantai yang menjadi pelabuhan di zaman dahulu, dan beberapa kuburan lama dikatakan kerabat kerajaan lama Brunei yang menakluki Sarawak pada suatu masa dahulu. Kawasan berpasir yang luas sesuai dijalankan aktiviti rehlah keluarga dan juga aktiviti teambuilding.  Bungai Lodge menyediakan tempat penginapan kepada sesiapa yang ingin bermalam. Lihat video klip di pautan ini untuk keseluruhan kawasan pantai. http://www.xzonk.com/view/OydoifirROQ

Pekan Bekenu mempunyai fasiliti asas yang lengkap seperti masjid, balai polis, dewan masyarakat, stesen minyak dan klinik. Kebetulan bila saya ke Bekenu pada Disember 2010, malam sebelumnya hujan lebat. Dekat sebuah persimpangan, banyak kenderaan berhenti di tepi jalan Miri-Bintulu. Ingin tahu, kami pun berhenti sama. Sebuah pasar tani dan sebuah gerai dikerumuni ramai orang. Rupa-rupanya orang ramai beratur untuk membeli daging rusa segar yang ditangkap dan disembelih pemburu semalam. Harganya hanyalah RM20 satu kilogram.

Bagaimana utk ke sini:
Bekenu per se tiada yang menarik, kecualilah pada namanya. Namanya agak unik dan itulah yang membawa saya ke sini. Anda boleh sampai di Bekenu dalam masa 1 jam memandu dari Miri. Kebanyakan pelancong akan terus ke Batu Niah untuk melawat Gua Niah yang popular. Jika anda memandu sendiri dari Miri ke Batu Niah atau Bintulu mengikut jalan pantai, anda boleh singgah di sini jika punyai masa terluang.

An innocent girl in miri, sarawak

image

Found this innocent face ready for posing while waiting for my turn at a post office in miri in march 2011. Yes, how I wish my life could be as simple as  this. Always positive. No hard feeling towards others. Life is short. Make someone happy today.
Image taken by camera phone, unedited.

>>> Posted from xperia x10 running wordpress for android

Bro Anwar Ibrahim berkempen di Miri, Sarawak

 

DS Anwar Ibrahim berceramah di Morsjaya, Miri pada 8/4/2011

Bahang pilihanraya Sarawak pada April 16, 2011 meningkat perlahan-lahan. Tidak seperti di Semenanjung, rata-rata masyarakat Sarawak masih takut-takut dan malu-malu menghadiri ceramah umum. Mereka tidak biasa dengan ceramah umum. Mereka tidak dapat membayangkan kehidupan tanpa kerajaan BN. Walau bagaimana pun, perubahan semakin  jelas dan tidak dielakkan.  Bermula dengan Sibu dan Kuching, pengaruh PR semakin meningkat. BN tidak lagi selamat di kawasan bandar di 4 bandar utama di Sarawak, jika pendekatan sama digunakan. Rakyat melihat projek pembangunan yang bertumpu di  kawasan tertentu dan berkepentingan sahaja. Contoh berdekatan tempat aku ditugaskan (Miri), ialah jalanraya Miri ke Marudi. Hanya boleh dilalui dengan kenderaan pacuan 4 roda sahaja. Bot laju yang tidak berapa laju (dipanggil ekspres) melalui Batang Baram menjadi nadi utama dari Miri ke Marudi. Marudi bukanlah pekan kecil, tetapi pusat daerah yang maju dengan aktiviti perniagaan — ada beberapa bank besar di pekan ini. Tetapi sejak 30 tahun dulu rakyat bersabar menaiki bot yang sempit, busuk dan tanpa penyelenggaraan sempurna. Masa perjalanan dengan bot juga dua kali ganda berbanding dengan perjalanan dengan jalan darat. Jika anda ke Miri, ada sebatang jalanraya yang penting yang menghubungkan pusat bandar Miri ke Kuala Baram. Jalan ini ialah jalan raya Pujut/Miri yang sentiasa sesak dengan trafik setiap pagi dan petang. Kawasan perumahan baru di Senadin dan Permyjaya menyebabkan bottleneck kerana penduduk terpaksa melalui jalan satu-lorong untuk sampai ke jalan Pujut/Miri dan seterusnya  ke pusat bandar Miri. Ini adalah 2 contoh kemelut infrastruktur yang sepatutnya dibereskan sekian lama dulu. Isu-isu ini ditambah dengan isu korupsi kerajaan BN pasti menjadi modal calon-calon DAP kawasan Piasau, Pujut dan Senadin. BN yang diwakili oleh calon-calon veteran SUPP seperti Dr George Tan di kawasan-kawasan ini pasti tidur tak lena. Ditambah pula oleh kehadiran Bro Anwar yang mencangkan konsep 1Malaysia bukan lagi SATU MALAYSIA tetapi SAPU MALAYSIA. Ketua Menteri Taib Mahmud sedang mengSAPU MALAYSIA untuk diri, keluarga dan kroninya. “His time is up!”, kataAnwar. Mengikut kawan yang ikut serta, crowd ceramah ini memang besar, menurut standard Sarawak, kebanyakannya kaum Cina yg menjalankan perniagaan di Morsjaya, suburban area di antara pusat bandaraya Miri dan lapangan terbang Miri.  Aku kira, selebihnya orang-orang Semenanjung macam aku yang cuma datang nak dengar dari horse’s mouth tapi tak boleh mengundi.

Surau PV8 Taman Melati, KUL

Notis kpd penduduk Muslim

Kondo PV8 - view dari taman

PV8 - view dari taman

View dari Tingkat 25 Kondo PV8 (Taman Melati view)

PV8 ialah sebuah projek kondominium di Taman Melati, Setapak, di pinggir bandaraya Kuala Lumpur. Kedudukannya berdekatan dengan UIAM Gombak dan UTAR menjadikannya pilihan utama kepada golongan pelajar dan tenaga pengajar yang kebanyakannya dari luarnegara. Surau ini terletak di aras lantai blok C, bersebelahan dengan pasar mini dan kolam renang. Surau ini memang hidup dengan aktiviti utama ialah solat berjemaah lima waktu yang dipimpin dan dimakmurkan oleh sahabat-sahabat dari timur tengah seperti Somalia, Sudan, Algeria dan Mesir dan juga dari India, Bangladesh.  Sepanjang saya di sini tak ramai orang Malaysia yang mengunjungi surau, mungkin kerana tidak biasa dengan solat subuh tanpa doa qunut dan tiada zikir lepas solat. Waktu iqamat di surau ini ditetapkan dengan jelas dan ditampal di papan kenyataan — tipikal di masjid-masjid mazhab Hanafi. Surau muslimah terletak di sebelah lelaki. Surau ini berkarpet dan berkipas dan mempunyai tempat wuduk yang luas dan sebuah tandas lengkap.  Surau hanya untuk tenants kondo ini sahaja. 

Jika anda ingin merasai pengalaman menunaikan solat di masjid/ musolla di timur tengah atau India/Pakistan, inilah tempatnya. Waktu maghrib paling meriah dengan kanak-kanak internasional “speaking in Arabic and English”.

PV8 Taman Melati, Setapak —  tempat tinggal yang sesuai. Dekat dengan LRT Taman Melati. Bersebelahan lebuhraya MRR2. Dekat dengan UIA, UNITAR. Bersebelahan sekolah menengah dan rendah. Lain-lain kemudahan – stesen servis PETRONAS, Mc Donalds, Carrefour Express, Balai Bomba.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén