Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Idil Fitri kepada semua.

Hari ini 8 Syawal 1442. Salam PKP seluruh negara.

Kita sambung pengembaraan kita di Bosnia Herzegovina.

NOTA: Ini adalah bahagian ke 16 dalam siri kembara ke negara-negara Balkan. Kami meneruskan perjalanan dengan bas PUPE di lebuhraya M5 dan sampai di Bihac, sebuah bandar di sempadan Bosnia/Croatia. Penduduknya sekitar 70,000 orang dan ianya terletak 310 km ke utara Sarajevo.

Bila sebut Bosnia, terbayang di kepala kita Sarajevo dan Mostar dengan jambatannya. Jarang diperkatakan tentang Bihac. Apa yang menarik di Bihac?

Memang banyak tempat menarik di sini. Antaranya Fethija Mosque dan Una River. Cuma kami tak sempat nak explore.

Sebenarnya kami sampai di bandar ini hari sudah senja. Hujan masih turun. Keletihan dan kelaparan. Kami check-in di hotel Emporium yang agak jauh dari pusat bandar. Tiada aktiviti malam itu. Program pagi esok ialah sarapan dan terus check-out menuju sempadan Croatia.

Maaf. Tiada gambar tempat-tempat menarik di Bihac yang sempat dirakam, oleh sebab jadual yang ketat. Hanya ada gambar hotel kami bermalam dan sebuah kereta Mercedes hitam. Itulah salah satu drawback bilamana kita ikut organized tour. Kita tiada banyak pilihan. Tak boleh ikut suka hati kita tang mana nak pi. Hehe.. jangan marah Encik Solehin.

Boleh cari info tempat2 menarik di Bihac dalam internet. Link-link ini mungkin menolong, tetapi semua dalam Bahasa Inggeris.

https://www.inyourpocket.com/bihac

https://www.kathmanduandbeyond.com/bosnia-herzegovina-travel-blog/

https://www.hercegovina.ba/index.php/en/destination

Kami bermalam di Hotel Emporium di Bihac, Bosnia
Morning view of the hotel’s compound
View from hotel’s room
A black Merc parked at Hotel Emporium, Bihac, Bosnia
One of the supermarket in Bosnia