Solat adalah rukun Islam ke dua. Solatlah yang membezakan Islam dan kafir. Meninggalkan solat disebabkan memandang ringan atau malas hukumnya kafir (mengikut mazhab Hambali). So jangan main-main.

Islam memberi kemudahan (rukhsah) kepada musafir dan yang sakit — tiada sebab untuk tinggalkan solat semasa dalam perjalanan. Solat boleh dipendekkan atau dijamakkan, tetapi tidak boleh dilewatkan walaupun qadha kemudian.

Cabaran solat di tempat awam di luar negara ada dua peringkat. Cabaran pertama nak ambik wudhu. Cabaran kedua nak cari tempat solat yang sesuai. Kalau bawa botol air, selesai masalah wudhuk. Kalau ambik wudhuk di tandas awam, jaga etika masa basuh kaki.

tata cara sholat
Galley atau ruang antara rows dalam pesawat boleh diguna utk solat. Tanya air stewardess dulu.

Bagaimana nak solat bila berada dalam pesawat? Beberapa tips untuk travellers, berdasarkan pengalaman saya semasa outstation dan mengembara suatu masa dulu sebelum PKP dulu.

  1. Selalunya pesawat (dibaca: kapalterbang) ada ruang-ruang yang membolehkan kita berdiri utk solat seperti dekat dapur (galley). Minta kebenaran air stewardess. MAS dan airlines berpengkalan di Timur Tengah seperti Royal Jordanian selalunya ada disediakan tempat solat seperti ini. Siap dengan sejadah sekali lagi. Rukun solat no 3 ialah berdiri tegak. Jadi dalam keadaan aman kita wajib berdiri tegak ketika solat. Akan tetapi Islam itu mudah — dalam keadaan darurat seperti ada air turbulent atau seumpamanya, kita bisa saja solat setakat mana yang boleh. Kita bisa saja solat duduk atas seat dalam keadaan darurat.
  2. Ambik wuduk secara sederhana. Lakukan yang wajib saja. Tak perlu basuh anggota wuduk 3 kali kalau air tak banyak. Bersihkan dan keringkan tandas sebelum keluar. Kebersihan itu sebahagian dari iman.
  3. Pastikan mengadap kiblat. Check arah kiblat dengan melihat peta perjalanan dalam screen depan kita atau tanya pramugari. Bagaimana jika arah kiblat berubah disebabkan pesawat berubah arah semasa solat? Dalam kes ini, kita hanya wajib mengadap kiblat semasa takbiratul ihram. Lepas itu ikut saja haluan pesawat.
  4. Solatlah dengan ringkas tetapi sempurna dan khusyuk. Tak payahlah wirid atau berdoa panjang-panjang atau solat sunat selepas bagi salam. Itu boleh buat bila kembali ke tempat duduk kita. Bagi peluang orang lain solat pulak.
  5. Bersangka baik bila nampak kawan kita tak solat. Mungkin mereka solat dalam keadaan duduk di seat mereka.

Insya Allah perjalanan kita lebih diberkati dan selamat sampai ke destinasi, Moga tips ini berguna kpd travellers. Banyak info pasal solat semasa permusafiran dalam internet dan youtubr. Boleh google. Tiada alasan untuk tinggal atau qada solat semasa dalam perjalanan.