bumisepi.com

life is short. do first thing first.

Bila Izrail datang memanggil

Dr. Mirza Ikhtiar Baig Condole sad demise of Mohammad Asif Arif.

Salam takziah kepada keluarga NORHAFIZAH HJ IDRIS yang telah kembali ke rahmatullah pada 21 June 2021. Semoga roh almarhumah dicucuri rahmat dan diampuni Allah SWT.

Cara Solat Jenazah Ringkas dan Doa Solat Jenazah - Aku Muslim

Ya Allah! Ampunilah dia, berilah rahmat kepadanya, selamatkanlah dia, maafkanlah dia dan tempatkanlah di tempat yang mulia (Syurga), luaskan kuburannya, mandikan dia dengan air salji dan air ais. Bersihkan dia dari segala kesalahan, sebagaimana Engkau membersihkan baju yang putih dari kotoran, berilah rumah yang lebih baik dari rumahnya (di dunia), berilah keluarga yang lebih baik daripada keluarganya (di dunia), pasangan yang lebih baik daripada pasangannya (di dunia), dan masukkan dia ke Syurga, jagalah dia dari siksa kubur dan Neraka.

Almarhumah (berdiri di tengah dalam gambar di bawah yang diambil di Croatia) turut serta dalam permusafiran di Balkan pada tahun 2019. Seorang yang baik, suka menolong dan mesra dengan semua orang.

May be an image of 3 people, people standing, nature, tree, waterfall and text that says 'wwW. www.bumisepi.com com'

Part 20 of 20 — VENICE, ITALY.

Assalamualaikum. Salam LOCKDOWN seluruh negara.

Kita sambung pengembaraan kita di rantau Balkan. Hari ini kita masuk ke last leg road trip di Balkan. Maka terjawablah soalan yang ramai bertanya — last part berapa?

Ini adalah bahagian terakhir dalam siri kembara ke negara-negara Balkan. Kali ini kita sampai di Venice atau Venezia di Italy.

Dari Ljubljana, Slovenia, bas PUPE membawa kami ke Venice, Italy. Jarak lebih kurang 240 km. Ini adalah last stop kembara kami ke rantau Balkan.

Sebelum sampai Venice, kami singgah shopping di Designers Outlet di Noventa. Sampai di kota Venice, sudah gelap. Check-in di sebuah hotel dan terus tidur. Kesokan harinya selepas sarapan, kami check-out dan terus ke jeti menuju Venice. Venice ialah sebuah negeri di timur laut Itali. Ia adalah gugusan 118 buah pulau kecil yang disambungkan oleh 400 buah jambatan dan canals. Penduduk sekitar 260K.

Kepentingan kota ini dalam industri pelancongan dunia tidak perlu ditulis di sini. Seluruh dunia tahu. Movie-movie blockbusters menggunakan Venice sebagai lokasi penggambaran mereka, seperti The Tourist. Sejarah Venice juga boleh dikaji sendiri di internet. Saya biarkan gambar-gambar di bawah berbicara.

NOTA: Ini adalah posting terakhir siri Road Trip di Balkan. Semoga info-info dan posting-posting ini bermanafaat kepada semua pembaca. Semua bahan tulisan ini boleh dikongsi atau dicetak untuk tujuan peribadi, bukan komersial. Boleh hubungi saya di abuadam2006@gmail.com. Atau follow saya di FB page bumisepi. Ciao!

Enjoy the photos. Photos taken by an amateur. Setiap gambar ada penjelasan ringkas. Jangan tak baca pulok. Penat kamek menaip.

Highway menuju Italy dari Slovenia
Sebelum sampai Venice, kami singgah di Noventa Factory Outlet, untuk melontar.
Beli coklat dulu di Noventa dekat Venice
Factory atau Designers Outlet di Noventa, dekat Venice, Italy
Proton xdok sini
Factory atau Designers Outlet di Noventa, dekat Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Venice, Italy
Piazza San Marco di Venice
Dah mai Venice, tak sah tak naik gondola. Kongsi ramai-ramai murah sikit,
Abang2 gondola menanti penumpang dari Malaysia
Inilah jalan dan lorong di taman perumahan mereka di Venice, Italy.
Jambatan batu Rialto adalah yang tertua di antara jambatan2 yang ada di Venice. Jambatan Rialto ini memang terkenal dengan filem-filem James Bond dan The Tourist. Banyak jambatan seperti ini di Venice, Italy.
Pelancong dari Malaysia di Venice, Italy.
Sebuah stesen bot di Venice, Italy. (fungsinya serupa macam stesen bas di KL)
Lagi pelancong dari Malaysia di Venice, Italy.
Kedai untuk disewa?
Pelancong di Venice, Italy.
Hotel di Venice, Italy
Hotel di Venice, Italy
Tambang naik gondola di Venice, Italy. 80 Euro untuk 6 orang maximum. No nego. Satu sesi 30-40 minit bergantung kpd keadaan lalulintas.
Tempat naik gondola bersebelahan Hard Rock.
Ini tempat terpenting kena singgah. 1,50 Euro sekali masuk. Kanak2 kurang dari 1.1 meter gratis.
Dataran San Marco di Venice, Italy
Dataran San Marco di Venice, Italy
Dataran San Marco di Venice, Italy
Leoas naik gondola lapar perut pulok. Nasib baik ada pizza halal di Venice, Italy. Siap dia letak sijil halal lagi.
Pizza halal di Venice, Italy. Pizza di Italy topping memang simple, taklah semacam Malaysia sampai banjir-banjir.
Mr Willy dan Mr Solehin beratur membeli pizza halal di Venice, Italy. Nama kedai ini Punto Pizza. Lokasi tak jauh dari Piazza (dibaca: dataran atau Square) San Marco. Masuk lorong-lorang sempit pusing kanan, kiri, kanan, kiri, insya Allah jumpalah. Kalau tak jumpa juga kena tanya orang lah.
Parking lot gondola-gondola di Venice, Italy.
Venice, Italy ialah destinasi pelancongan tersohor di dunia.
Encik Azmi, Encik Abu dan Puan Salina memberi 5 bintang kpd Venice, Italy.
Projek akan datang?
Projek akan datang?
Viking Jupiter di Venice, Italy,
Flixbus takes you to the whole Europe,
Pitih dah habih. Jadi shopping souvenirs di kedai Bangla di Venice, Italy.
Turun bot, naik bas, terus ke airport. Check-in untuk balik ke KL dari Venice, Italy.
Solat di ‘surau’ di airport Venice. Nampak tanda salib? Ini adalah multi-faith prayers room. Semua ugama boleh sembahyang di sini. Bible dan Quran sebelah menyebelah.
Penerbangan pulang kami dari Venice menuju KL jam 17:55, transit di Doha. Gate 16.
Selamat tinggal Balkan. Selamat tinggal Venice, Italy.
END OF BALKAN ROAD TRIP. Jumpa di projek lain pulok selepas PKP.

Part 19A — Kisah sebuah Masjid di Ljubljana, SLOVENIA

Kisah masjid ini diceritakan oleh Encik Willy semasa dalam perjalanan dari Zagreb, Croatia menuju ke Ljubljana, Slovenia.

Semasa kami sampai di bandar ini, masjid ini masih lagi dalam pembinaan. Masjid ini dibuka setahun kemudian dalam tahun 2020. Ini adalah masjid pertama di Slovenia selepas 50 tahun.

Tiga gambar di bawah dan banyak lagi gambar lain dapat dilihat di https://www.islamska-skupnost.si

Masjid Ljubljana di Slovenia. Minaret dan kiub dapat dipagari bangunan. Masa kami sampai di bandar ini pada tahun 2019, masjid ini belum siap.
Masjid Ljubljana di Slovenia. Bangunan, pejabat dan bilik darjah.
Kubah biru ini terletak di dalam kiub.
Kata arkitek, kubah biru ini seakan-akan Masjid Biru di Istanbul, Turki

Muslims di Slovenia adalah migrant dari republik-republik Yugoslavia yang berpecah selepas perang sekitar 1950an. Mereka adalah golongan minoriti, kurang dari 100,000 orang dari penduduk Slovenia yang berjumlah 2 juta orang lebih.

Penduduk2 Islam Slovenia telah memohon untuk membina masjid seawal tahun 1969, tetapi ditolak oleh Kerajaan dengan alasan masjid itu akan jadi pusat dan sarang fundamentalists dan terrorists.

Permohonan kali ke dua pada tahun 1990 mencetuskan bantahan golongan awam dan nationalists right-wing. Pada tahun 2003, kerajaan tempatan mencadangkan satu referendum menolak pembinaan masjid ini, tetapi mahkamah menolak cadangan tersebut kerana melanggar hak asasi golongan minoriti untuk mengamalkan agama mereka, yang dijamin oleh Perlembagaan. Pada tahun 2008 referendum ke dua di adakan, kali ini dengan membuang minaret dari rekabentuk asal masjid dan mengurangkan saiz masjid.

Parti-parti politik Slovenia mempunyai pandangan yang berbeza-beza atas isu ini. Ada yang menyokong usul pembinaan masjid ini. Kebanyakannya bersikap neutral. Ada yang menentang.

Akhirnya diluluskan juga, dengan izin Allah. Upacara pecah tanah dijalankan pada tahun 2013 dan di atas kertas dijangka siap 3 tahun kemudian.

Pembinaan masjid tergendala disebabkan kekurangan dana. Akhirnya penderma-penderma dari Qatar bersetuju menyumbang 80% dari kos pembinaan, dan masjid ini berjaya disiapkan 4 tahun lewat dari jadual asal.

Masjid dibuka dengan rasminya kepada orang awam pada Februari 2020. Surat khabar NST ada melaporkan cerita masjid ini di link ini.

https://www.nst.com.my/world/world/2020/02/562434/slovenias-first-mosque-opens-despite-fierce-opposition

Hari ini masjid yang ada sekarang, minaret dan kubah yang seakan-akan “disembunyikan”. Masjid, minaret dan kubah semuanya adalah sebahagian dari syiar Islam Jika kita sampai di sesuatu tempat yang asing, kalau kita jumpa masjid yang aktif dan “hidup” di tempat asing itu, kita tahu bagaimana masyarakat Islam di tempat itu.

Sedikit fakta masjid ini:

Nama rasmi: Muslim Cultural Center Ljubljana

Kapasiti jemaah: 1,400 jemaah

Fasiliti: Pejabat, bilik darjah, tandas, ruang wuduk, kuarters pegawai masjid, restoran, gym, parking lot.

Ciri-ciri ikonik: Antara pusat kebudayaan Islam tercantik di Eropah. Minaret setinggi 40 meter. Kiub setinggi 24 meter mengandungi kubah berwarna biru.

Kos pembinaan: EUR 34 juta (EUR 28 juta oleh penderma-penderma dari Qatar, EUR 2 juta dari negara2 lain dan EUR 4 juta hasil sumbangan Muslims di Slovenia)

Dibuka secara rasmi: Februari 2020.

Bilangan Muslim di Slovenia: 80,000.

Satu hari di Ljubljana, SLOVENIA. (Part 19)

Dari Zagreb, ibu kota Croatia, bas PUPE bergerak menuju ke Ljubljana, ibu kota Slovenia. Ini adalah second last leg dalam siri road trip di Balkan ini. Jarak perjalanan tak jauh hanyalah 140km, seperti KL ke Temerloh atau Dungun ke Kuantan saja.

Sedikit intro pasal negara ini.

Slovenia ialah sebuah negara kecil di benua Eropah. Jiran utaranya ialah Austria, yang lain ialah Croatia, Hungary dan Italy. Garisan pantainya hanyalah 46 km sahaja, menghadap Lautan Adriatic.

Penduduk Slovenia berjumlah 2 juta lebih sikit. Bandar terbesar dan juga ibu negaranya ialah Ljubljana. Ugama terbesar ialah Kristian sebanyak 70%. Tiada agama 10%. Selebihnya ialah agama-agama lain dan agama yang tidak diketahui. Islam hanya sekadar 2-3%. Sentimen Islamophobia juga agak tinggi di sini. Pandang dari sisi positif. peluang untuk berdakwah di negara ini terbuka luas. 10% dari penduduk Slovenia masih tercari-cari jalan yang lurus.

Sebelum tu, bagaimana sebutan yang betul untuk LJUBLJANA. Ianya disebut LOO-BEE-YANA. Haha boleh buat spelling competition!!

Lebuhraya dari Zagreb menuju Ljubljana, Slovenia.
Memasuki Ljubljana dari Zagreb.
Lebuhraya ke Ljubljana, ibu negara Slovenia.
Sistem pengangkutan awam utama di bandar ini ialah bas.
Banyak kawasan hijau di Ljubljana, Tivoli Park antara yang wajib dilawati jika anda seorang environmrntalist. Bandar ini mendapat anugerah Green Capital of Europe in 2016.
Old Town, Ljubljana, Slovenia.

Sungai Ljubljana membahagi Old Town dan commercial district di LLjubljana. Kafe-kafe di sepanjang sungai di mana penduduk tempatan berkumpul santai-santai minum kopi.
Sungai Ljubljana merentasi tengah-tengah bandar LjubljanaTriple Bridge (Slovenian Tourist Board)

Triple Bridge merentasi Sungai Ljubljana di Ljubljana, Slovenia. (Gambar dari internet). Kelihatan sebuah gereja lama (merah) dan di hadapannya ialah Preseren Square.

Ljubljana Castle dapat dilihat dari pusat bandar Ljubljana. Tak sempat panjat dan study sejarahnya.
Dragon Bridge di Ljubljana. Slovenia.
Remaja-remaja Slovenia.
Field trip umtuk pelajar tadika di Ljubljana, Slovenia.
Central market in Ljubljana, Slovemia.
Central market in Ljubljana, Slovemia.
Bas mini eletrik di Ljubljana, Slovenia. Bandar ini mendapat anugerah Green Capital of Europe in 2016.
Old Town in Ljubljana, Slovenia.
Ljubljana, Slovemia ialah bandar seni halus (fine arts) dalam bentuk ukiran dan arca seperti ini.
Preseren Square di Ljubljana, Slovenia. France Preseren ialah seorang sasterawan tempatan dahulu kala.
Old Town, Ljubljana, Slovenia
Sebuah bangunan lama di Ljubljana, Slovenia.

Kami makan tengahari di sebuah restoran Turki. Kali ini memang best! Makan macam org Turki betul. Grilled BBQ, sosej, pickle, kebab dan roti. Masha Allah. Terima kasih Encik Solehin bawa kami ke sini.

Selesai makan tengahari kami bergerak menuju ke masjid untuk solat. Lebih kurang 15 minit dari pusat bandar lami singgah di masjid sementara di Ljubljana. Kisah pembinaan masjid pertama dalam masa 50 tahun di Slovenia memang mencabar, almaklumlah gara-gara Islamophobia dan Islam di sini kaum minoriti. Saya ada buat satu posting berasingan untuk topik ini. Lihat posting Part 19B.

Alamat masjid sementara di Ljubljana, Slovenia. Sekarang ada masjid baru di Ljubljana yang berjaya dibuka pada tahun 2020.
Masjid di Ljubljana, Slovenia.
Semua rumah di depan masjid sementara di Ljubljana, Slovenia.

Selain Ljubljana, ada satu lagi tarikan pelancong di Slovenia. Jika Croatia ada Taman Negara Platvice (Lihat posting Part 17). Slovenia ada Lake Bled. Tapi kami tidak singgah di Lake Bled. Jadi tiadalah ceritanya.

Jumpa lagi di Part 20 — part terakhir insya Allah, sebelum kita naik pesawat QATAR AIRWAYS balik ke Malaysia.

#staysafe

#happypkp

Zagreb, Croatia (Part 18)

NOTA: Ini adalah bahagian ke 18 dalam siri kembara ke negara-negara Balkan, bermula di Sofia, Bulgaria dan berakhir di Venice, Italy. Kali ini kita sampai di kota Zagreb, ibu negara Croatia. Lihat peta Balkan ihsan internet di bawah untuk melihat di mana Croatia.

Croatia berjiran dengan Bosnia, Hungary, Serbia dan Slovenia. Penduduknya hanya 4 juta orang. Negara ini menyertai EU (European Union) pada tahun 2013. Ibu negara Croatia ialah Zagreb, antara penempatan tertua di rantau ini. Penduduk Zagreb melebihi 800K.

Balkan Countries
Croatia ialah salah sebuah negara Balkan, di utara Bosnia.

Kami meninggalkan Taman Negara Plitvicka jam 12:30 tengahari menuju ke Zagreb. Sebelum masuk ke pusat bandar Zagreb, kami singgah makan tengahari di sebuah restoran Turki.

Makan tengahari di Zagreb. Ikan goreng. Ikan yang sama semasa makan tengahari di Blagaj dekat Mostar hari tu. Alhamdulillah. Terima kasih Encik Sallehin.
Lebuhraya menuju ke Zagreb, Croatia.
Hujan non-stop di Zagreb pada hari itu.

Sebaik memasuki pusat bandaraya Zagreb, destinasi pertama kami ialah Zagreb Central Mosque, masjid terbesar di seluruh Croatia. Ianya siap dibina pada tahun 1987, hasil sumbangan dari kerajaan UAE. Senibinanya moden, tidak melambangkan senibina Kerajaan Uthmaniyyah seperti mana masjid-masjid lain di Balkan. Haha .. what a break!! Kubah masjid yang unik — 3 layers of domes and one tall minaret. Selain ruang solat, ada restoran halal dan sebuah madrasah dalam kompleks ini. Ada reception area untuk tetamu. Tandas dan kawasan wuduk sangat bersih.

Kubah masjid yang unik — 3 layers of domes and one tall minaret.
Wuduk area.
Ruang solat yang luas dan selesa.
Design mehrab dan mimbar yang kontemporari di Masjid Zagreb, Croatia.

Selepas solat, kami bergerak masuk ke Centar — pusat bandar Zagreb. Cuaca sejuk dengan hujan renyai-renyai.

If Albanians love so much their Mercedes, Croatians prefer Audi. Seen in Zagreb Croatia.
Tram berwarna biru menjadi hallmark pengangkutan awam di pusat bandar Zagreb, Croatia. Sama seperti red bus di London.
Zagreb, Croatia
Zagreb, Croatia

Kisah-kisah sejarah lama bandaraya ini berlegar di sekitar dataran utama di tengah pusat bandar Zagreb yang dikenali sebagai Ban Jelacic Square. Di sinilah semua bas dan tram berhenti. Memang banyak tugu-tugu, monument, bangunan lama dan gereja lama di kawasan ini.

Antaranya ialah Cathedral of Zagreb, sebuah gereja Roman Katholik dengan senibina Gothic yang mempunyai 2 menara. Salah satu menaranya musnah semasa gempa bumi pada tahun XXXX dan sedang dibaiki semasa lawatan kami ke sini. Dengan ketinggian 108 meter, gereja ini adalah bangunan tertinggi di Zagreb, dan boleh dilihat dari jarak yang jauh. Jika anda pernah melawat Notre Dame Cathedral di Paris, saya rasa keadaan di dalamnya hampir serupa saja. Kami tak masuk ke dalam kerana masa tak mengizinkan. Di luar cathedral ada fountain St Mary dan kebetulan hari lawatan kami ke sini mereka menyambut hari Easter. Banyak easter eggs di atas bukit di sekitar Cathedral. Musim bunga

Apa beza church dengan cathedral? Jawapan ringkas ialah cathedral ialah gereja besar yang menjadi ibu kpd gereja2 kecik lain.

Ban Jelacic Square ialah dataran utama di pusat bandar Zagreb, Croatia.
Replika tembaga di pusat bandar Zagreb, Croatia.
Replika tembaga di pusat bandar Zagreb, Croatia.
The Cathedral of Zagreb.
The Cathedral of Zagreb
Sejarah Zagreb banyak dipengaruhi oleh Roman Katholik, seperti fountain Holy Mary ini.
Encik Azmi mengkagumi sebuat arca seni di Ban Jelacic Square di Zagreb, Croatia.
Billboard di Zagrab. Croatia.
Inilah Ban Josip Jelacic, hero orang tempatan dahulu kala. Apa jasa dia? Saya pon tak tau..
Aktiviti melontar akan bermula. Tapi di sini tak banyak kedai terima matawang Euro, so apa lagi tukarlah ke kuna.
Matawang Croatia ialah kuna atau ringkasnya kn
Antara makanan halal di Zagreb.
Easter eggs di Zagreb, Croatia.
Spring is in the air… RapidKL di Zagreb semuanya biru.
Easter Eggs di hadapan pintu masuk Cathedral of Zagreb, Croatia.
Musim bunga di Zagreb, Croatia.
Ban Josip Jelacic Square di Zagreb, Croatia.
Hotel Panorama di Zagreb, Croatia.

Itulah sedikit sebanyak cerita kembara di Zagreb. Peminat sejarah dan peminat seni halus pasti suka kota ini. Banyak cerita di sebalik puluhan arca besi dan tembaga yang berselerak di tengah bandar Zagreb.

Malam itu kami check-in di Hotel Panorama. Next destination: SLOVENIA.

Page 1 of 55

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén