Masjid berdekatan Oxford Street London / Mosques nearby Oxford Street in London

London bandaraya tersohor di dunia fana ini. Semua orang tahu. Orang kampung dan orang bandar pun tahu. Dan aku pun tak nak cerita pasal London ini. Yang aku concerned ialah kat mana nak solat ketika sibuk bershopping di Oxford Street dan kawasan sekitarnya. Inilah pengalaman aku di London.

Oxford Street ialah syurga membeli belah di kota London. Jalannya yang sepanjang lebih kurang 2km menempatkan 400 – 500 kedai.   Dikatakan hampir setengah juta manusia mengunjungi jalan ini setiap hari menjadikannya antara shopping street paling popular di Eropah. Semua kedai berjenama antarabangsa ada di sepanjang jalan ini. Tak payah sebutlah satu persatu. Coach. Fossil. Michael Kors. Burberry. Itu baru beg tangan wanita. Nike. Adidas. Uniqlo. Topshop. Clarks. Orang putih kata you name it we got it! Kena sebut juga Primark dan SportDirect, kedai kegemaranku.

Dengan kedai sebegitu banyak, kadang kadang kita terlupa waktu solat yang dah nak habis.

Ada 3 masjid (sebenarnya banyak lagi) yang kita boleh singgah untuk menunaikan kewajipan solat yang berdekatan dengan Oxford Street. Pertama ialah Masjid yang terletak di daerah Fitzrovia di persimpangan Goodge Street dan Charlotte Street. Kadang kala dalam setengah website disebut Goodge Street Mosque.  Di sinilah juga terletak ibu pejabat Muslim World League.  Nak sampai ke sini, aku terpaksa detour dari Oxford Street dan jalan kaki selama 10-15 minit.

Yang kedua ialah SOHO Islamic Center (lihat peta di bawah).

Ketiga ialah Mayfair Islamic Center yang terletak di kawasan ekslusif kota London. Ianya lebih dekat dengan kawasan Hyde Park, Buckingham Palace atau Victoria, dari Oxford Street. Mayfair Islamic Center sangat compact, tetapi bersih dan selesa. Ianya terdiri dari beberapa tingkat, tingkat bawah ialah tempat wuduk.  Ruang solat dan wuduk muslimat juga disediakan. Aku pernah sampai ke masjid ini sekali dua.

Ladies section of Mayfair Islamic Center, London

Seorang musafir dari Malaysia di pintu masuk Mayfair Islamic Center, London. Namanya Wannor.

Page 1 of 3 | Next page