Cara pasang water heater sendiri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  Sebelum nak mula projek, kenalah ada peralatan yg sesuai. Ex-boss saya pernah kata – kalau nak main tennis kenalah guna reket tennis, jangan pakai kayu golf. Betul jugak katanya. Yeah U need right tool to get result. Peralatan yg diperlukan termasuklah test pen (dalam gambar tu hujung sekali). Nak test wayar mana ada arus eletrik. Cara nak guna test pen mudah saja. Sentuh hujung test pen ke bahagian tembaga (copper ) di hujung wayar yang nak diuji. Sentuh hujung test pen yg satu lagi dengan jari. Kalau lampu test pen menyala, maksudnya ada arus eletrik dlm wayar tersebut. Mudah kan? Tapi pastikan suis ke wayar itu ON terlebih dahulu. Kalau OFF memang confirm tak ada arus yg lalu.

2. Hangpa perlu satu lagi tool, namanya drill seperti dalam gambar. Gunanya utk tebuk lubang di dinding konkrit, untuk sangkut water heater, Kalau tak ada pinjam dg member sat, Tapi kenalah pulang balik selepas guna. Say thank you daun keladi, nanti aku nak pinjam lagi.  Selalunya mata drill bersaiz 6 mm digunakan utk tebuk lubang dan pasang wallplugs. Apa itu wall plugs? Amboi wall plug pon tak tau! Wall plug ialah sebatang plastik atau kayu sama saiz dg paku yang disumbat masuk ke dalam lubang yang ditebuk tadi. supaya badan water heater boleh diskru dan melekat gagah ke dinding konkrit. Wow what a definition! Macam wikipedia pulak. Wall plugs selalunya diberi sekali, ada dalam kotak water heater yg baru dibeli tu. Kalau tak ada juga, gi beli kat Mr DIY di M3 Mall Taman Melati.

 3. STEP INI SANGAT PENTING !!!!

DEMI KESELAMATANG turn OFF suis di main switch board (MCB) sebelum hangpa mula sentuh sebarang wayar. Setiap rumah ada kotak MCB ini. Selalunya dekat pintu utama rumah. Bekalan eletrik dari TNB akan masuk ke mana mana rumah melalui MCB. Kalau tak tahu suis mana yang kawal point water heater, tutup suis utama di MCB. Ini lebih selamat, tetapi semua peralatan eletrik di rumah akan ditutup termasuk peti sejuk, TV, kipas dll yang tak ada kena mengena dg water heater yg kita nak pasang tu. Satu cara nak kenal suis mana di MCB yg kena tutup ialah tengok suis yg bertanda 20A sebab water heater, microwave dan yg seumpama dengannya menggunakan arus yg lebih tinggi berbanding lampu, kipas yg hanya guna 13A.

Cara nak OFF senang je, tolak suis ke bawah. Nak ON, tolak ke atas.

4. Dg menggunakan drill, tebuk 4 lubang skru di dinding konkrit dalam bilik air. Lokasi empat lubang skru ini mesti matching dg lubang skru pada back cover water heater.  Lihat imej di atas. 4 point lubang tu spt yg ditanda dalam bulatan. Ignore lubang-lubang  yg lain dan hos getah dan kepala penyambung dalam imej itu sebab sebelum ini saya guna water heater  brand lain. Saya guna mata drill 6 mm untuk tujuan ini.

Satu lagi point penting sebelum saya terlupa. Lokasi lubang utk wall plugs mesti mengambil kira kedudukan 3-wayar waterheater yg sedia ada pada dinding bilik air di rumah kita. 3-wayar ini akan masuk ikut back cover water heater, so pastikan laluan masuk itu berdekatan dengan wayar-wayar tersebut.

5. Jom tengok apa itu 3 wayar water heater itu. Kalau kita baca manual yg diberi oleh Encik Panasonic dalam kotak, 3 wayar tersebut ialah LIVE, NEUTRAL dan EARTH. Walaupun kod warna wayar ada disebut dalm manual, lebih baik kita check yang mana satu wayar LIVE dengan menggunakan test pen. Caranya mudah saja. Turn ON suis di MCB dan suis water heater dekat pintu bilik air. Sentuh setiap hujung wayar dengan hujung test pen. Sentuh bahagian belakang test pen dengan jari. Bila lampu test pen menyala, ini bermaksud wayar tersebut ialah wayar LIVE.

AWAS !!! JANGAN SESEKALI COBA SENTUH WAYAR DENGAN JARI SEMASA MENGUJI DENGAN TEST PEN.

Selalunya wayar merah ialah wayar LIVE, hitam NEUTRAL dan hijau EARTH.

6. Inilah water heater yg saya nak pasang. Brand Panasonic. Model DH-3RL1. Designnya memang simple sebab model ini tiada pam. Tekanan air paip di kondo saya memang cukup kuat, jadi tak perlu pam. Kalau tekanan air kurang kuat, beli model yang ada pam. Harga mahallah sikit dari model yg tak ada pam. Model non-pump yang saya beli ni harganya RM220, itu belum tambah charge credit card 2%.  Hari tu masa pi kedai tak bawa tunai so kena bayar lebih 2% sebab bayar pakai kad kredit Bank Islam. Kalau nak suruh kedai pasang tambah RM 80 upah pasang (itu pun kalau point water heater dah ada). Kalau point tak ada, tambah lagi RM 60 – 100 untuk tarik wayar dari MCB ke bilik air. At least bila pasang sendiri selamatlah RM 80. Bab tarik wayar utk buat point baru, itu kena upah electrician yang bertauliah. Pendawaian eletrik jangan pandai pandai sendiri. Silap haribulan, silap pasang gelap satu rumah he he.

OK kita kembali kpd water heater yang satu ni.

Setiap set water heater ada front cover dan back cover.  Kedua-dua cover ini dipegang oleh skru di bahagian bawah dan klip di bahagian tepi dan atas. Unscrew dan tarik cover perlahan-lahan. Pastikan tombol-tombol dalam posisi OFF supaya mudah dipisahkan. 7. Langkah seterusnya ialah memasang back cover. Pastikan 4 skru dipasang di lokasi lubang wall plugs yang kita drill sebelum ini. Sebelum mengetatkan skru-skru tersebut, pastikan 3-wayar (LIVE, NEUTRAL, EARTH) ditarik masuk ke dalam back cover. Selepas 3-wayar tersebut masuk molek, baru ketatkan 4 skru tersebut.

8. Langkah seterusnya agak teknikal dan memerlukan skru drebar.

3 wayar tadi perlu dimatikan (terminated) ke port yang telah ditentukan dalam badan water heater itu.

Wayar merah (LIVE) dimatikan di port bertanda L.

Wayar hitam (NEUTRAL) dimatikan di port bertanda N.

Wayar hijau (EARTH) dimatikan di port bertanda simbol untuk EARTH.  Untuk water heater model lain mungkin port EARTH bertanda E. Saya tak pasti. Check manual pemasangan yg datang sekali dengan  water heater yg baru dibeli itu.

Untuk model PANASONIC yang saya pasang ini, kedudukan port EARTH agak jauh dari ports L, N. Lihat imej di atas.

Cara nak terminate wayar ini ialah dengan unscrew port tersebut dan masukkan hujung wayar (bahagian tembaga) ke bawah skru dan ketatkan semula, Pastikan bahagian tembaga wayar menyentuh dengan sepenuhnya port tersebut. Rujuk manual pemasangan jika tak pasti. Apapun wayar EARTH mesti dipasang, jangan dibiarkan begitu saja.

Bila siap langkah ini, proses pemasangan dah 80% siap. Tahniah awal kpd diri sendiri.

9. Seterusnya pasang front cover. Tekan bahagian atas dahulu sampai bunyi klip masuk. Kemudian ketatkan skru C seperti dalam imej di atas.

10. Seterusnya ialah kerja penyambungan paip. Utk paip air masuk, saya guna paip PVC sedia ada. Sebaiknya kita guna hos fleksibel. Kepala penyambung (connector) diberi sekali semasa kita beli water heater.

11. Thread bawah penyambung perlu ditebalkan dengan plumbing tape supaya dia melekat kuat bila disambung ke thread paip PVC. Lihat imej di atas.

12. Untuk paip air keluar (outlet), sambungkan hos fleksible dari outlet ke shower. Set shower diberikan sekali semasa beli water heater baru. Tapi saya pakai yang lama saja  sebab malas nak drill lubang lagi sekali hihi. Set shower yang fancy fancy boleh boleh dibeli di mana mana kedai hardware atau Mr DIY.

Untuk brand PANASONIC model ini DH-3RL1 ada 2 tombol (knobs), Tombol A untuk kawal kepanasan air dan tombol B untuk kawal ON/OFF.

13.  Turn ON suis di MCB dan suis water heater. Jika lampu di front cover menyala, maksudnya ANDA TELAH BERJAYA memasang water heater sendiri. Selamat mandi.

Jangan lupa sebulan sekali test ELCB. Tekan saja butang yang bertulis ELCB dan satu batang akan tertolak ke bawah. Tolak batang ini balik ke atas untuk reset. Apa itu ELCB? Itu kerja rumah hangpa semua….

Semoga posting ini memberi manafaat kpd semua pembaca dan menjadi amal jariah kpd saya.

 

Posted in DIY | 1 Comment

Here’s What Happens After You Die

http://www.sciencealert.com/this-is-what-happens-after-you-die

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Mencari masjid dan makanan halal di Amsterdam / Mosque and halal food in Amsterdam

Kembara ini membawa aku ke Amsterdam di negara Belanda, juga dikenali sebagai Holland atau Netherlands. Orang Belanda dipanggil Dutch. Seingat aku masa belajar sejarah di sekolah menengah, Belanda pernah menyerang Melaka dan menakluki Tanah Melayu dari tahun 1641 sampailah …. (maap tak ingat)  dan selepas itu British mengambil alih. Sebelum Belanda, Portugis menyerang Melaka pada tahu 1511 di ketuai oleh Alfonso de Albuquerque.

Keunikan Amsterdam terusan-terusannya (canals). Sangat bersih dan sangat hidup dengan aktiviti. Ada penduduk Amsterdam tinggal dalam  rumah atas bot yang ditambat ke tebing terusan.

Seperti London dan Paris, Amsterdam juga mempunyai komuniti Islam yang besar. Pelancong yang mahu berjalan jalan di Eropah selalunya melawat 3 kota tersohor ini. Mungkin 4 kota, jika dicampur Brussel. Jarak antara kota-kota ini tidaklah terlalu jauh, boleh naik bas atau tren saja. Kami menaiki bas Eurolines dari stesen bas Victoria di London, menuju ke Paris dan seterusnya menuju ke Amsterdam.  Memang satu pengalaman yang menarik menaiki bas menyeberangi English Channel. Masa pergi Paris bas naik feri. Masa balik ke London bas naik tren yang melalui terowong bawah laut yang terkenal itu (Chunnel). Insyallah kalau aku rajin, akan ada posting mengenai pengalaman ini.

MASJID

Posting ini mengenai sebuah masjid di Amsterdam yang sempat aku singgah pada bulan Februari 2017. Masjid Al Fatih namanya.

Ini adalah pintu masuk ke masjid Fatih di Amsterdam.

Masjid Fatih tidak jauh dari Anne Frank House yang menjadi tumpuan pelancong di kota Amsterdam. Imej menunjukkan pelancong berbaris untuk membeli tiket melawat Anne Grank House. Siapakah Anne Frank ini, tanyalah En Google.

Masjid ini terletak di jalan utama yang dilewati tram. Aku menaiki tram dari Amsterdam Centraal untuk sampai ke sini, mengambil masa 15-20 minit dengan tram. Tram merupakan sistem pengangkutan awam di Amsterdam sangat convenient dan murah. Tram berkongsi jalan yang sama dengan kereta dan bas. Tetapi aku lihat penduduk Amsterdam memang suka menaiki basikal, lelaki dan perempuan, tua dan muda. Ada laluan khas untuk basikal.

Rata-rata jemaah masjid ini adalah orang-orang Turki.

Tram di kota Amsterdam. Penduduknya berbasikal di lorong basikal yang disediakan. Bangunan belakang ialah Madame Tussaud.

MAKANAN HALAL

Terdapat sebuah restoran halal di sebelah masjid. Juga ada sebuah lagi di seberang jalan, kebanyakannya menjual kebab, shawarma, grill dan makanan Timur Tengah.

Semasa berjalan menuju Amsterdam Sentraal untuk menaiki tren ke Amsterdam Arena (tempat kami menginap), aku singgah di dataran berhadapan Madame Tussauds, melihat dan merakam gelagat manusia yang bergambar dan memberi burung makan, kebanyakannya pelancong. Cuaca yang sejuk 2-3 Celcius diiringi angin kutub menyebabkan aku tak tahan lama duduk di kawasan terbuka. Aku berlari masuk ke muzium Ripley sebab tak tahan sejuk. Aku tak beli tiket masuk jadi aku berlegar di tingkat bawah saja. Di sini gratis. Di hadapan muzium di seberang jalan ini ada Nationaal Monument dan sebuah pusat membeli belah yang vogue iaitu  de Bijenkorf. Jalan ke depan sikit (dari muzium Ripley’s, aku singgah di sebuah makanan segera halal, Wok To Go. Ada logo halal di kaunter pesanan. Jalan depan lagi aku terjumpa Wok To Walk.

Incredible Hulk di muzium Ripley.

Restoran halal wok to go berdekatan Madame Tussauds di Amsterdam

Ada satu lagi restoran halal yang kami singgah yang berdekatan hotel aku menginap di Amsterdam Arena. Restoran ini menjual masakan Indonesia yang agak pedas. Tempe, tauhu, kacang panjang goreng dan sambal goreng dan lain lain. Lihat gambar di bawah. Sebenarnya pengaruh Indonesia terutamanya dalam bidang masakan memang kelihatan di Belanda. Maklumlah Indonesia adalah bekas jajahan Belanda.

Wow sedapnya. Lama tak rasa sambal pedas. Syahirah dan sepupunya Nadirah sedang menikmati hidangan di Amsterdam Arena.

Posted in Travel | Tagged , , , | 2 Comments

Mencari masjid di Paris / Mosque in Paris

Seperti London, Paris ialah pusat tumpuan umat Islam di Eropah. Terdapat puluhan mungkin ratusan masjid termasuk musolla dan pusat Islam (Islamic center) di kota Paris. Jika di London ada Oxford Street di Paris ada Champs de Elysees, sebatang jalanraya yang wajib singgah jika anda mengembara ke Paris.

Salah satu rumah Allah yang terbesar ialah Masjid Grand (Grande Mosquee de Paris). Masjid ini agak hampir dengan Notre Dame Cathedral, satu lagi tempat tarikan pelancong di Paris.

Aku ke kota ini awal tahun 2017, dan sempat singgah di masjid ini buat kali ke 2. Kali pertama 2014.

Bagaimana untuk sampai ke masjid ini?

Ambil metro line 7 dan turun di stesen Place Monge. Dari stesen ini aku berjalan kaki 10 minit ke masjid ini. Lihat peta di bawah. Sistem metro Paris agak kompleks sebab terlalu banyak laluan.

Masjid ini sangat besar, berdiri megah di simpang jalan. Terdapat sebuah taman dengan fountain di luarnya dan sebuah dataran di dalam kompleks masjid. Oleh kerana aku sampai di musim sejuk, tiada banyak aktiviti di luar bangunan. Aku yakin kalau tiba musim panas tempat ini akan hidup dengan aktiviti. Tempat wuduk dan tandas terletak di basement dan agak jauh dari solat. Kemudahan untuk muslimat disediakan berasingan.

Dewan solat yang elegant dengan karpet tebal

Sebuah taman dengan fountain di dalam kompleks Grand Mosque, Paris

Dataran atau piazza dengan fountain di dalam Grand Mosque, Paris

Di seberang jalan terdapat sebuah taman bunga awam yang dikenali sebagai Jardin des Plantes. Malangnya di musim sejuk semua bunga dah mati. Kalau datang musim bunga atau panas pemandangan tentu cantik dengan bunga-bungaan berbagai warna.

Terdapat sebuah taman botani berhadapan masjid

Taman botani Jardin des Plantes di Paris

Syiar Islam megah berdiri di kota Paris

Muzium botani Jardin des Plantes, Paris

 

Posted in Travel | Tagged , , | Leave a comment

Masjid East London dan makanan halal / East London Mosque and halal food

Dalam posting terdahulu, aku ada menulis pasal masjid-masjid di sekitar Oxford Street di kota London. Masjid juga memainkan peranan sebagai pusat Islam (Islamic Center) atau pusat kebudayaan (cultural center)  dan dengan itu  dikenali dengan nama nama seperti itu untuk mengelakkan sensitiviti masyarakat setempat berikutan sindrom Islamphobia yang menebal di tempat tersebut.

Kali ini aku nak kongsi pasal satu masjid yang memang besar, selesa dan dikelilingi oleh banyak restoran halal di kota London. Jeng jeng ini dia Masjid East London!!

Masjid East London di Whitechapel. London

Sudah beberapa kali aku ke masjid ini. Pertama kali di bulan Disember di musim sejuk 2014. Terbaru 2017, bulan Februari. Musim sejuk jugak.

Keadaan di dalam Masjid East London.

Oleh kerana aku dari Victoria Station, aku naik London tube District Line (yang berwarna hijau dalam peta di bawah) dan turun di stesen Whitechapel.

Naik tube District Line dan turun di stesen Whitechapel untuk sampai ke masjid East London

Dari stesen Whitechapel, masjid ini hanyalah lebih kurang 5-10 minit berjalan kaki. Bila keluar ke jalan besar, aku belok ke kanan menuju ke masjid ini. Masjid ini terletak di sebelah kiri dan aku terpaksa menyeberangi jalan besar itu. Tak ingat nama jalan tu. Kiri kanan jalan besar itu terdapat banyak restoran halal dari kebab ke ayam goreng ke nasi beriani semua ada. Tak jumpa pulak masakan Melayu. Takpe yang penting halal. Harga pun berpatutan. Nasi putih dengan kari ikan dan kentang masala hanyalah 4 pound. OK lah tu. Nasi memang menimbung (kecek Ganu pulok doh!). Ikan tak tahu apa nama tetapi macam ikan tenggiri potong. Kari cair tetapi ada rasa. Bangladeshi restoran agaknya.

Ada sebuah hotel bajet di sebelah Masjid East London

Banyak restoran makanan halal dekat masjid ini.

Selepas solat maghrib / Isyak dan makan malam, aku naik bas dua tingkat untuk balik ke area Victoria Station.

NOTA: Satu lagi cara untuk sampai ke masjid ini ialah dengan menaiki bas merah London (London red bus) bernombor 25 dari Oxford Street.

Bagaimana untuk naik bas double decker ini? Insyallah tunggu posting akan datang.

Bagaimana untuk naik tube London?  Insyallah tunggu posting akan datang.

Posted in Travel | Tagged , , | Leave a comment